Gebelikte Kas Gevşetici Krem Kullanılır mı?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/29 09:06 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gebelik haftası ilerledikçe, vücudun ağırlık merkezi değiştiği için, bel ağrıları çok ciddi boyutlara ulaşabilir.Bel ağrıları başta olmak üzere kramplar ve kalça ağrıları gibi kas ve iskelet sistemini ilgilendiren rahatsızlıklar gebelikte sıklıkla görülmektedir.Bu şekilde ağrıları olan gebelerde gebelikte kas gevşetici ilaç veya krem kullanımının faydalı olup olmayacağını merak ederler.Bu yazımızda gebelikte kas gevşetici kullanımı konusunda merak edilen konuları açıklığa kavuşturmayı hedefliyoruz.

Gebelikte Kas Gevşetici Krem Kullanılır mı?

Gebelikte Kas ve İskelet Ağrıları Nedir?

Gebelikte bel ağrısı sıklıkla görülmektedir.Her 2 gebenin birinde bel ağrısı görülmektedir.Özellikle gebelik haftası ilerlediğinde bel ağrılarının da görülme sıklığı artmaktadır. Annenin yaşının yükselmesiyle yani gebelik yaşı arttıkça bu ağrıların görülme olasılığı da artmaktadır.Özellikle gebelikte normalin üstünde kilo alan anne adaylarında bele binen yük de aynı oranda arttığından bu ağrılar daha çok görülmektedir.

Gebelikte kramp görülme olasılığı artmaktadır.Gebelikte görülen kramplar hamilelik sürecinde azalan magnezyum ve kalsiyum oranına bağlı olabilir.Özellikle gebelikte görülen kramplar anne adaylarının yaşam kalitesini bozar kimi zaman uykusuzluğa kadar yol açabilir.

Gebelik sürecinde özellikle gebenin karnının büyümesiyle özellikle leğen kemiği,bel ve kalçaya aşırı yük biner  Bu da gebede ağrılara yol açar.

Gebelikte Kas Gevşetici Krem veya İlaç Kullanılır mı?

Gebelik sürecinde bu tür ağrıları olan kişiler kas gevşetici krem veya ilaç kullanıp kullanamayacaklarını merak ederler. Öncelikle krampların tedavisinde  doktor önerisi olmadan ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır.Burada temel gaye ise kramplara yol açabilen magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin önüne geçmek ve bu yönde takviye edici ilaçları yin edoktor kontrolünde kullanmaktır.
Gebelikte kas gevşetici kremler ve ilaçlar da kullanılmamalıdır.Bu kremler, vücut içerisine emildiğinden, bebeğe zarar verebilir, bebeğin bazı iç organlarında hasar yaratabilir özellikle de kalbinde hasara yol açabilir. Bu sebeple gebelikte doktorunuzdan habersiz krem ve merhem kullanmamalısınız.

Parasetamol içeren ağrı kesiciler gebelikte güvenle kullanılabilir. Bu ilaçlar ağrılarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Gebelikte Kas ve İskelet Sistemi Ağrıları İçin Önlem Olarak Ne Yapılabilir?

Gebelerde bel ağrılarını önüne geçilmesi için bazı pratik önlemler alınabilir.
Bu tür ağrılar olduğunda fiziksel aktivite azaltılıp anne adayının dinlenmesi önerilmelidir.
Yüksek topuklu ayakkabılar yerine alçak topuklu, mümkünse spor ayakkabılar kullanmaları sağlanmalıdır.
Özellike ağrılı bölgelere sıcak uygulanmalıdır.
Magnezyum ve kalsiyum içeren diyet ve gerekirse ilaçlar önerilmelidir.
Doktor kontrolünde önerilen bazı fiziksel egzersizler yapılarak özellikle bel bölgesindeki kas ve bağ dokusu güçlendirilebilir.
Düzenli olarak düşük tempolu yürüyüşler yapılabilir.
Özellikle krampları engellemek için bacak ve ayak egzersizleri yapılabilir.
Bel ve kalçayı destekleyen korseler giyilebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?