E Konsültasyon (Online Doktor Hizmeti) Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/06/10 12:34 • Güncelleme Tarihi : 2020/06/10 21:38 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
E Konsültasyon diğer bilinen adıyla da Online Doktor Hizmeti günümüzde sıklıkla tercih edilen dijital ortamda verilen bir sağlık hizmetidir.Özellikle Covid 19 pandemisi sonrası hastalar ve sağlık merkezleri tarafından daha sık tercih edilmektedir.Bu yazımızda E Konsültasyon - Online Doktor hizmeti hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

E Konsültasyon (Online Doktor Hizmeti) Nedir?

E Konsültasyon Nedir?

Günümüzde hastaların ilgili doktorlara internet aracılığı ile görsel ve dijital ekipmanlar aracılığı ile ulaşıp uzaktan danışmanlık hizmeti giderek yaygınlaşıyor. Online doktor hizmeti olarak da bilinen bu sağlık hizmeti her geçen gün daha önemli hale geliyor.
Özellikle Covid-19 salgını sonrası enfeksiyon kapma korkusu ile hastanelere ve sağlık kuruluşlarına doğrudan başvuruda bulunmak istemeyen kişiler doktorlarına uzaktan teknolojinin de yardımıyla bağlanarak sağlık danışmanlığı almak istiyor.
Doktor ile hasta arasında uzaktan bağlantı ile çevrimiçi olarak sağlanan bu hizmete ise E-Konsultasyon adı veriliyor.
E-Konsultasyon aracılığı ile hastalar şikayetlerini ve semptomlarını elektronik ortamda doktora iletiyor.
Hastanın hastalığa dair şikayetlerini ve belirtileri ile semptomlarını değerlendiren doktor ise hastanın sağlığı yönünden gereken yönlendirmelerde bulunuyor.
E-Konsultasyon aslında dijital ortamda gerçekleştilen bir triyaj yöntemidir.
E-konsültasyonlar servis veren sağlık kuruluşunun verdiği hizmete göre farklı iletişim şekilleri ile olabilir.
Hastalar danışacakları konuları servis veren merkezin web sayfasına yazılı olarak iletip cevaplarını veya yapılacak bilgilendirmeyi yazılı olarak alabilir. Kendi kişisel mail adresine gerekli bilgiler ve cevaplar yönlendirilir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan Zoom, Skype gibi veya buna benzer uygulamalar ile de hasta ve doktor görüntülü olarak görüşebilir.
Görüntülü konuşmaların sağlıklı olması için en az 20 dakika ayırılması önerilmektedir.Kişinin hastalığı, gereksinimi veya hangi branşta hizmet alacağına ilişkin olarak bu görüşme süreleri uzayabilir.
Hastalar bu hizmetler için servis veren merkezin talep ettiği ücreti öderler.

Triyaj Nedir?

Triyaj uygulaması yüz yıllar öncesine dayanan bir yöntemdir.İlk olarak savaşlarda yaralanan yaralıların tedavisinde önceliğin saptanmasında kullanılmıştır.Günümüzde ise acil servisler ve sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların semptomları ve şikayetleri değerlendirilerek hastalıkları ciddi olanların öncelikli tedavi edici sağlık hizmeti almaları üzerine işleyen bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
E- konsültasyon da bu hizmeti alanların arasında şikayetleri ve semptomları değerlendiren hastalardan acil veya öncelikli olarak tedavi alması gerekenlerin ayıklandığı bir çeşit triyaj uygulamasıdır.

E-Konsültasyonun Faydaları Nelerdir?

Özellikle Covid-19 pandemisi gibi hastalık kapma yönünden riskli olan sağlık kuruluşlarına başvuruyu minimize ederek ön bir sağlık danışmanlığı hizmeti alınıp hastanın gerekiyor ise sağlık merkezine ve hangi branşa yönlendirileceği yönünden büyük yarar sağlamaktadır.
Örneğin depresyon ve anksiyete gibi bazı psikiyatrik hastalıklar standartlara uygun bazı sorularla önceden tespit edilip hasta psikiyatri uzmanına yönlendirilebilir.
E-konsültasyon ile hastanın durumunun aciliyeti ve ne ölçüde öncelikli tedavi alması gerekliliği ortaya konulur.
Hastanın öncelikli tedavi alması gerekiyor ise, hasta ilgili branş hekimine yönlendirilir.Hastanın sağlık nedeniyle hastane veya sağlık kuruluşuna gitmesi uygun olmayacak ise gerekirse hastanın evine doktor ve sağlık personeli yönlendirilip evde sağlık hizmeti desteği verilebilir.

Sağlık siteniz Tahlil.com olarak da 10 yılı aşkın bir süredir e-konsültasyon ve online doktor hizmetini başarıyla sürdürüyoruz. Üyelerimizden gelen 86 000'i aşkın soruyu cevaplamış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Tahlil.com ekibinin online olarak cevaplamış olduğu soruları aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz.

Cevaplanmış Sorular
Cevaplanmış Yorumlar

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?