HES Kodu Nedir? HES Kodu Nasıl Alınır?

Yayın Tarihi : 2020/05/24 20:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/30 15:56 •
Hayat Eve Sığar uygulaması ile kontrollü sosyal hayat kapsamında yurtdaşlarımıza özellikle seyahat ve ziyaretlerinde önemli kolaylıklar geliyor.Seyahat izni için bu kodun alınması büyük kolaylık sağlayacaktır.Bu yazımızda HES kodunun ne olduğu, nasıl alınabileceği ve kodu alan kişinin seyahatlerinde nasıl kolaylıklar getireceği konusunda önemli bilgiler bulabilirsiniz.
HES Kodu Nedir? HES Kodu Nasıl Alınır?

HES Kodu Nedir?

HES (Hayat Eve Sığar) kodu Covid 19 pandemisi sırasında yurtdaşlarımızın ve halk sağlığının korunması amacıyla seyahat veya çeşitli amaçlarla ziyaret gibi ihtiyaçlarda, ilgili kişinin Covid-19 enfeksiyonu yönünden bir riski olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmaktadır. İlgili kişinin kontrol sırasınd apaylaşyığı kod yetkili otoriteler tarafından sorgulanacaktır. Ancak HES kodu tek başına seyahat izni belgesi yerine de geçmemektedir.Seyahat izin belgesi için ayrıca E-devlet üzerinden de başvuru yapılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar uygulamasının seyahatlerde izin belgesi olacağı şeklnde bir bilgi paylaştı.
 "Hayat Eve Sığar uygulaması ile yurtdaşlarımızın seyahat izin belgesi almak için herhangi bir sağlık kuruluşuna, kaymakamlık ve valilere gitmeleri gerekmediği de belirtildi.
Güncel yasal prosedürlere göre Corona virüsü pandemisi sebebiyle yurt içi. seyahat yasağı ve belli tarihlerde sokağa çıkma yasağı nedeniyle bu süreçte çeşitli nedenlerle seyahat etmek isteyen yurtdaşlar izin belgesi alıyorlar. Hayat Eve Sığar uygulamasından alınacak kod vasıtasıyla seyahatlere izin verilebilecek.
Bu uygulamayı akıllı telefonlarına indiren yurtdaşlarımız aldıkları kodu seyahatlerde serbest geçiş kartı olarak kullanabilecekler.
Bu kod uçak, tren veya otobüsle seyahat etmeyi planlayanların işlerini d ekolaylaştıracak.Bu sayede yolculuk edecek kişilerin Covid 19 enfeksiyonu yönünden risk taşımadığı da belirlenecek.

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES kodu, aklıllı telefonlara indirilecek olan "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden "HES kodu işlemleri" bölümüne girilerek alınabiliyor. Uygulamaya girdikten sonra  "HES kodu oluştur" butonuna tıklanacak ve kod kullanım süresi seçilip ve kod alınacak.

Uygulamada kod alınması, alınan kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, kullanıcının kendi insiyatifinde olacak.
Yurtdaşlarımız, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden istediği kadar kod alabilecek.Aldığı kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, istediği takdirde de aldığı kodu iptal edebilecek veya yetkilerini kaldırabilecek.

Bir diğer yol ise HES kodunun kısa mesaj ile alınması. Kısa mesaj ile HES kodu almak için yapılacak prosedür ise çok kolay. Mesaj kısmına HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e KISA MESAJ gönderilecek.  Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 sene ile sınırlandırılacak. Dileyen yurtdaşımız ise süreyi kendi belirleyip mesaja bunu yazacak.
Örneğin 10 gün geçerli kod almak için şu şekilde bir mesaj gönderilebilecek.
(Kısa mesaj örneği: HES 1123456789 4321 10. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 10 gün geçerli olacak.)

Hayat Eve Sığar Uygulaması Nasıl İndirilir?

Hayat Eve Sığar mobil uygulaması Google Play Store ve AppStore üzerinden indirilebiliyor. Uygulamayı mobil marketlerden ücretsiz indirebilirsiniz.
Uygulamanın nasıl telefonunuza indirileceği konusunda detaylı bilgi için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?