Vitaminler ve Kaynakları

Yayın Tarihi : 2020/05/15 12:41 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/15 12:41 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

İnsan vücudu, sağlıklı bir hayat sürdürmek için pek çok vitamine ihtiyaç duyar. Vücut, kendinden vitamin salgılayamadığından, bunları beslenme ile dışarıdan alarak kullanır.

Vitaminler ve Kaynakları

İnsan vücudu, sağlıklı bir hayat sürdürmek için pek çok vitamine ihtiyaç duyar. Vücut, kendinden vitamin salgılayamadığından, bunları beslenme ile dışarıdan alarak kullanır.

Vitaminlerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Vitaminler, direk enerji kaynağı olarak kullanılmazlar. Ancak vücudun pek çok fonksiyonunu aktive etmek için vitaminlere ihtiyaç vardır. Yani vitamin vücutta yeteri kadar bulunmazsa, organlar tam olarak görevlerini yapamaz, bağışıklık zayıflar ve bazı hastalıklar meydana gelir.

Bu sebeple beslenmede çeşitlilik çok önemlidir. Çünkü her gıdanın vitamin içeriği farklıdır. Bu sebeple farklı gıdalardan aşırıya kaçmayacak şekilde tüketilmeli ve vücudun ihtiyacı olan vitaminler sağlanmalıdır.

Vitamin Çeşitleri Nelerdir?

Vitaminler yağda eriyen ve suda eriyen vitaminler olarak ikiye ayrılır. Yani bazı vitaminler su ile buluştuğunda aktif hale gelirken, bazı vitaminler yağa ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple sağlıklı yağların tüketimi de ihmal edilmemelidir.

Hangi Vitamin, Hangi Besinlerde Mevcuttur?

A vitamini; bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, göz sağlığını korur, özellikle ilk 3 yaşta bebeklerin sağlıklı bir göze sahip olması için ciddi derecede önem taşır. 

A vitamini zengini besinler; havuç, brokoli, ıspanak, peynir, süt, yumurta ve balık.

B12 vitamini; özellikle zihin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında olmazsa olmazlardandır. Sinir hücrelerini onarır ve kalp ve damar hastalıklarından korur.

 B12 vitamini zengini besinler; balık, kırmızı et, tavuk, yumurta, peynir, süt ve kefir.

C vitamini; bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ile bilinen ve özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen vitamindir. Bunun dışında; kemiklerin güçlenmesi, cildin güzelleşmesi ve hızlı yara iyileşmesi için de vazgeçilmez bir besindir. 

 C vitamini zengini besinler; portakal, kivi, çilek, maydonoz, biber.

D vitamini; kemik gelişimi, dişlerin sağlıklı olması ve bebeklik ve çocukluk çağında güçlü kemik yapısı için vazgeçilmez bir besindir. Bu sebeple bebeklerde ilk 2 yıl D vitamini takviyesi kullanılmalıdır. 

D vitamini zengini besinler; süt ve süt ürünleri, yumurta ve yağlı deniz balıkları (somon)

E vitamini; bağışıklığı kuvvetlendirir, kanserden korur ve yaşlanmayı geciktirir. Bu sebeple özellikle cilt bakım ürünlerinde özellikle E vitamini sık görülür.

E vitamini zengini besinler; ıspanak, kara lahana, yer fıstığı, badem, ay çekirdeği.  

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?