Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, şişme, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok psikosomatik etkenli bir deri hastalığıdır.Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde gelişen kabarcıklardır.
Egzama; akut, kronik, yaş ve kuru egzama gibi klinik tablolarla seyredebilir..
Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir, bunlara örnek olarak kükürt, civa, anti histaminikler, sülfamitler, pen*silin içeren ilaçları gösterebiliriz. Ev kadınlarında görülen egzama ise çoğunlukla çamaşır suyundaki potasyum bikromat ve lastik eldivenlere bağlı olabilir.
En sık görülen temas egzamadan biri de kozmetikler ve saç boyasından kaynaklanandır.. Güzellik ürünleri de , özellikle kokulu oldukları zaman yüz egzamasına neden olabilir.
Egzama vücudumuzda bulunduğu yere göre farklı nedenlerden kaynaklanabilir.Örnek vermek gerekirse,giysilerin yaptığı egzamalar genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan ileri gelir.
Boyundaki egzamalar ise, çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden kaynaklanabilir.
Ayak egzaması da ayakkabıdan ileri gelebilir , deri boyası ve cila etken olabilir. Nikel de sık rastlanan bir egzama nedenidir.Metal saat kayışları ve zincirler buna örnek gösterilebilir.
Bazı egzamalar enfeksiyon ve mikroorganizma kaynaklı olabilir. Ancak enfeksiyon mu egzamaya neden olmuştur, yoksa enfeksiyon mikrop kapan egzamanın mı sonucudur bunu anlamak kolay değildir..Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir fakat rahatsızlık verebilir.
Egzaması olanların rahat etmek için almaları gereken önlemlerin başında ise yarayı kaşımamak gelir.Yarayı kaşımak egzamaların iyileşmesini geciktirebilir. Deri testleri temasa bağlı gelişen egzamaların araştırılmasında faydalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|