Gebelik süresi ortalama 40 haftadır. Tahmini doğum tarihi yaklaştıkça gebelerde rahimde kasılmalar görülür.
Gebeler bu kasılmaları karınlarında dikleşme ve sertleşme şeklinde hissederler.
Normal seyreden gebeliklerde 37. haftadan sonra fetusun baş pelvis kemiği girişine uyum sağlamaya başladığı andan itibaren gebe kadınlar zaman zaman rahimde kasılmalar hissetmeye başlarlar.
Gebe kadınlar bu kasılmaları bazen gerçek doğum ağrıları ile karıştırırlar. Ancak bu kasılmalar günde birkaç defa gelen, rahim ağzında çok fazla bir değişikliğe neden olmayan kasılmalar olup yaklaşık bir dakika kadar devam ettikten sonra geçer.Anne adayları bu durumu kasılma olarak hissettikleri halde ağrı duymazlar. Bu kasılmaların aralığı giderek kısalırsa kasılmaların aralığı giderek sıklaşır ve sonunda on dakikada iki kez gelmeye başlar.İşte bu ağrılar doğum sancısı olarak kabul edilir.
Kasılmalar giderek düzenli bir hal alır, sıklaşır ve ortalama üç dakikada bir gelir. Her kasılma doğum kanalı olan ve serviks adı verilen rahim ağzının giderek olgunlaşmasına, kısalmasına ve açılmasına neden olur.Doğumu başlatan süreç de işlemeye başlar.
Doğum sancıları, birçok anne adayının korktuğu şekilde birden bire şiddetli bir şekilde başlamaz. Süreç ilerledikçe yavaş yavaş kasılmalar şeklinde başlar ve hatta düzenli sancılar oturduktan sonra ağrı gebeler tarafından yavaş yavaş hissedilmeye başlar.
İlk doğum genellikte ortalama 18 saatte gerçekleştiğine göre doğum sancısı başladığında, kasılmalar arttığında, kasılmalar düzenli hale geldiğinde hastaneye başvurmakta yarar vardır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|