Ek Gıdaya Neden Yoğurtla Başlanır?
Dünyaya yeni gelen bebeklerin vücutları, henüz sindirime ve boşaltıma alışık değildir. Çünkü anne karnında, bu sistemler plasenta aracılığıyla gerçekleşir.
Dünyaya yeni gelen bebeklerin vücutları, henüz sindirime ve boşaltıma alışık değildir. Çünkü anne karnında, bu sistemler plasenta aracılığıyla gerçekleşir.
Annenin yediği besinler, annenin sindirim sisteminde işlenir. Bu besinlerin faydalı yapıtaşları, göbek kordonu aracılığıyla bebeğe iletilir ve bebek beslenmesini sağlamış olur. Yani bebeğin vücudu çaba sarf etmeksizin ihtiyacı olan besine kolaylıkla kavuşur.
Yeni doğan bebekte bu sistem kendiliğinden çalışır, bu aşamada çocuğun henüz sindiremeyeceği besinler vermek, ölümle dahi neticelene bilir. Bu sebeple yeni doğan bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü önerilir. Anne sütünün sindirilmesi çok kolaydır ve bebeğin ihtiyacı olan tüm besinler bu sütte saklıdır.
Ancak 6. Aydan sonra bebeğin ihtiyacı tek başına anne sütüyle giderilemez ve bebeğin çiğnemeyi, farklı gıdaları sindirmeyi öğrenebilmesi gerekir. Bu sebeple 6. Aydan sonra bebeklere küçük denemelerle ek gıda başlanmalıdır. Ek gıdaya başlama döneminde ilk besin her zaman yoğurttur.
Neden yoğurt?
Yoğurt; bir süt ürünüdür. Anne sütünden katı gıdaya geçişte, tam manasıyla bir ara öğündür. Çiğneme gerektirmeden çocuğun alışık olduğu gibi kolayca yutulabilir. Sütten daha kıvamlı olması sebebiyle ağız hareketlerini bebeğe öğretir.
Kabızlığı engeller; bebeklerin katı gıdaya geçişte en çok zorlandığı durum kabızlıktır. Özellikle su tüketimi az olan bebekler, kabızlığa yatkındır. Ancak yoğurtta bulunan probiyotikler sayesinde faydalı bağırsak bakterileri beslenir ve kabızlık problemi görünmez.
Kemik ve diş sağlığını destekler; bebeklerin büyüme dönemlerinde en çok ihtiyacı olan şey, güçlü kemiklerdir. Bu sayede kolay diş çıkarır, kolay yürür, motor becerileri kolay elde eder. Kalsiyumca zengin olan yoğurt, kemik sağlığı için mükemmel bir besindir.
Pek çok vitamin ve minerali içinde bulundurur; kalsiyum dışında pek çok mineral ve A, B12, D, E, K vitaminleri de yoğurtta bol bulunur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir; böylece bebeği hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur.
Uyku düzeni sağlar; toplumda bilindiği üzere, yoğurt tüketimi, uykuyu daha konforlu bir hale getirir, uykuya geçmeyi kolaylaştırır. Ayrıca tok tuttuğu için bebeğin gece uyanma ihtiyacını da en aza indirir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|