Oruç Tutan Şeker Hastaları
Ramazan ayında oruç tutacak Şeker hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gereken unsurları sizler için derledik.
Oruç tutarken, beslenme programı, mümkün olduğunca fizyolojik beslenme düzenine yakın olmalı, iftar ve sahur yemekleri hafif ancak kan şekerini ayarlayıcı şekilde düzenlenmelidir.
İftarda ağır, yağlı,bol kalorili, kızartmalı, hayvansal besinler alınmamalı onun yerine hafif çorba, sebze yemekleri, meyve ve yeterli miktarda sıvı alınmalıdır.
İftardan bir kaç saat sonra hafif kahvaltı gibi bir ara öğün alınmalı ve yatmaya 1-2 saat kala hafif bir meyve öğünü yenmelidir.
Diabetli hastaların sahura kalkmadan oruç tutması ya da sahurda yalnızca su içilip yatması önerilmemektedir.. Sahurda kan şekerini uzun süre düzenli tutabilecek, kepekli tahıllar, kahvaltılık ürünler ve sebze tercih edilmelidir.
Şeker hastaları, ramazan ayı boyunca sürekli olarak doktorları ile irtibat halinde olmalıdır. Özellikle orucun ilk günlerinde sık sık kan şekerlerini ölçerek doktorlarına bilgi vermelidirler.Hastaların açlık şekeri kadar tokluk şekerinin ölçülmesi de önemlidir. İftar öncesi, yemek yedikten iki saat sonra ve uzamış açlık döneminde kan şekerlerine bakmaları gerekmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.