Topuk Kanı Neden Alınır?

Yayın Tarihi : 2019/04/15 11:18 • Güncelleme Tarihi : 2019/05/13 14:29 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Yeni doğan bebeklerde en rutin sağlık taramalarından biri, topuk kanı alınmasıdır. Bu uygulama sayesinde bebeğin tiroid hormonları kontrol edilir ve gerekirse tedavi başlanır.

Topuk Kanı Neden Alınır?

Yeni doğan bebeklerde en rutin sağlık taramalarından biri, topuk kanı alınmasıdır. Bu uygulama sayesinde bebeğin tiroid hormonları kontrol edilir ve gerekirse tedavi başlanır.

Tiroid hormonu neden önemlidir?

Tiroid hormonu; beyin ve iskelet sistemi için çok önemli bir hormondur. Bu hormon olmadığında veya eksik salgılandığında; zeka geriliği, emme güçlüğü, uzamış sarılık, göbek fıtığı, olması gerekenden daha büyük bıngıldak izlenimi, kusma, halsizlik, huzursuzluk, kabızlık, göbek fıtığı, büyük dil, vücut ısısını dengeleyememe, kalın sesli ağlama krizleri görülmektedir. Bu hastalığa hipotroidi adı verilir.

Hipotiroidi tanısı nasıl konur?

Bebek yeni doğduğunda ve doğumdan iki hafta sonra alınan topuk kanı ile bebeğin tiroid hormonu seviyesi ve seyri takip edilir. İlk topuk kanı bebeğin doğduğu hastanede, ikincisi ise sağlık ocağı kontrolünde alınır. Sonuçlarda bir anormallik tespit edildiğinde aile ile iletişime geçilir ve tedavi başlanır.

Hipotiroidi tedavisi nedir?

Bebekte hipotiroidi tespit edildiğinde çok hızlı müdahale edilmelidir. Erken müdahale ile bebeğin zeka geriliği dahi önlenebilir.

Yeni doğan bebekte hipotiroidi varsa, her gün dışarıdan bebeği tiroid hormonu takviyesi yapılır. Birkaç hafta içinde bebeğin normal tiroid seyrine ulaşması beklenir. Tedavi doktor kontrolünde ve aksatılmadan devam edilmelidir. Gerekli önlemler sağlık kuruluşlarında alınmalıdır.

Bazen de yeni doğan döneminde normal olan tiroid hormonu, ileri yaşlarda zamanla düşüş gösterebilir. Bu durumda düşüşün sebebi araştırılmalı ve buna göre önlem alınmalıdır.

İşte bu sebeplerle sağlık bakanlığı onaylı her tanı, tedavi ve aşı gibi koruyucu yöntemler hayati önemler taşıyabilir ve asla aksatılmamalı, geçiştirilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?