İncirin Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/07/25 12:50 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:15 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

İncir; ülkemizde de yetişen, bu sebeple bulunma zorluğu çekilmeyen, vitamin, mineral bakımından oldukça zengin besinlerdendir. Mevsiminde tazesi tüketilebileceği gibi, mevsimi dışında da kurusu rahatlıkla bulunmakta ve tüketilebilmektedir.

İncirin Faydaları Nelerdir?

İncir; ülkemizde de yetişen, bu sebeple bulunma zorluğu çekilmeyen, vitamin, mineral bakımından oldukça zengin besinlerdendir. Mevsiminde tazesi tüketilebileceği gibi, mevsimi dışında da kurusu rahatlıkla bulunmakta ve tüketilebilmektedir.

Ancak şeker içeriği yüksek bir meyve olduğundan, şeker hastaları inciri dikkatli tüketmelidir. Günde bir adet, orta boy incir tüketmelerinde bir sakınca yoktur.

Neden İncir Tüketilmelidir?

Yüksek olan tansiyonu düşürür. Bunun sebebi incirin içeriğinde bulunan potasyumdur. Tuzla alınan sodyum, tansiyonu yükseltir. Potasyum ise tersi etkiyi yaparak, kalp atışını sakinleştirir, dolaşımı düzenler ve  vücudun tansiyonunu dengeler.

Lif içeriği yüksek bir besindir. Bu sebeple diyetlerde kullanılabilen bir meyvedir. Doğal lif taşıdığından dolayı kabızlığı da engeller, dışkıyı rahatlatır ve vücudu toksinlerden temizler. Ayrıca prebiyotik içeriği ile bağırsak sağlığını korur ve faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar.

Antioksidandır. Özellikle koyu mor renkli incirler, polifenoller bakımından zengindir. Polifenoller; vücudun stresini azaltır. Bu yolla stres kaynaklı pek çok hastalığı da engeller. Çağın hastalığı olan stres; kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalığında kaynağı olarak bilinmektedir. Yine pek çok hastalığın iyileşememesi de yine stres kaynaklı olmaktadır. Stres azaltmaya yardımcı polifenoller ise; incirin kabuğunda, yaprağında ve meyvesinde fazlaca meycuttur.  Ayrıca antioksidan özelliğiyle cildin yenilenmesini ve tazelenmesini sağlar. Pek çok vücut maskesinde de bu özelliğinden dolayı kullanılır.

Kalsiyum kaynağıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri kalsiyum bakımından zenginliğiyle bilinir. Ancak süt, her zaman sevilen bir içecek değildir. Sütteki kadar olmasa da, incir de zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Yani süt içilmek istenmediği zamanlarda alternatif olarak incir tüketilebilir.

İncir Nasıl Tüketilmeli?

İncir; pak çok bakımdan faydalıdır. Peki incir hangi durumlarda nasıl kullanılmalıdır?

Antioksidan özelliğinden faydalanmak için özellikle mor incirin kabuğuyla birlikte tüketilmesi gerekiyor. Çünkü polifenoller en çok incirin kabuğunda görülür.

Diyetlerde, tokluk sağlaması için; bir bardak süt eşliğinde inciri tüketmek yeterli olacaktır.

Kabızlık tedavisinde özellikle yaş inciri bol su eşliğinde tüketmek, veya su ile kaynatarak suyunu içmek büyük fayda sağlıyor.

Tansiyonu ve şekeri dengelemede; incir yaprağı özütü kullanılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?