Eklem Kireçlenmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 10:34 •

Eklem kireçlenmesi kişide eklem kıkırdağının zedelenmesi ve ileri evrelerde de kıkırdağın işlevini yerine getirememesi ile karakterize bir durumdur.

Eklem Kireçlenmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Eklem kireçlenmesi kişide eklem kıkırdağının zedelenmesi ve ileri evrelerde de kıkırdağın işlevini yerine getirememesi ile karakterize bir durumdur. Eklem kireçlenmesinin tıbbi adı ise osteoarttirtir. Özellikle hareketli bireylerde yaşam kalitesi ve hareketlilik bu hastalığın varlığından olumsuz olarak etkilenir.

Eklem kireçlenmesi romatizmal bir sağlık problemi olup sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı da o oranda artar. Kilo, sıklıkla ayakta durmayı gerektiren meslekler, aşırı spor, genetik faktörler, çeşitli eklem bozuklukları da hastalığı tetiklemektedir.

Sağlıklı yaşama alışkanlıkları geliştirmek aslında yaşlılığa yatırımdır. Gençken vücut pek çok durumu tolere edebilirken; yaşlanınca tolerasyon ortadan kalkar. Gençken düzenli yapılan egzersizler ve vücudu doğru kullanma alışkanlığı, yaşlılıkta kireçlenmeye bağlı sorunları da ortadan kaldırabilir. Dolayısıyla spor sadece güzel bir dış görünüşe sahip olmayı değil, aynı zamanda içeride bulunan sistemlerinde düzgün çalışmasını destekler. 

Bunun yanında düzenli beslenmek, lif bakımından zengin ve doğal besinler tüketmek, mineraller açısından zengin beslenmek, kemik ve kireçlenme hastalıklarını da ortadan kaldıracaktır. 

Eklen Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

En sık rastlanan belirti ilgili ekleme aşırı yük binmesi durumunda hissedilen ağrıdır. Hastalığın ilk evrelerinde görülen ağrı istirihatte azalır. Ancak hastalık ilerledikçe istirihat halinde bile ağrı görülebilir. Hastalığın son evrelerinde kişinin gündelik yaşamı ve beraberinde yaşam kalitesinde kayda değer bir olumsuzluk hissedilir.

Eklem şişliği, eklemde sertlik, hareket güçlüğü, eklemin kilitlenmesi gibi durumlar görülmektedir. Eklem kireçlenmesi vücudumuzda en çok diz, kalça eklemlerinde görülür. Ayrıca omurga ve ellerde hastalıktan etkilenebilmektedir. Eklem kireçlenmesi tedavisi fizik tedavi ve ortopedi doktorlarınca yapılmaktadır.

Ekrem Kireçlenmesi Tedavisi Nasıldır? Ne Gibi Tedbirler Uygulanmalıdır?

1. Öncelikle aşırı kilo alımından kaçınılmalıdır. Mesleki riskler varsa bu konuda iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından destek ve öneri alınmalıdır.

2. Dizlik ve baston kullanımı gibi diz eklemini destekleyici aparatlar tercih edilebilir.

3. İlgili eklemi destekleyen kas ve bağ dokusu güçlendirici egzersizler yapılmalıdır. Bu konuda doktorunuz uygun egzersizler yönünden size detaylı bilgi verecektir.

4. Fizik tedavi uzmanlarının kontrolünde fizyoterapi yapılması

5. Çeşitli analzejik antiinfamatuar ve kas gevşetici ilaçların kullanılması

6. Halk arasında Horoz İbiği Tedavisi olarak bilinen eklem içi hyaluronik asit enjeksiyonları

7. Ekleme steroid içeren ilaçların tatbik edilmesi 

8. Ortopedi uzmanlarınca  yapılacak cerrahi girişimler

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?