İdrar Torbası Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/03/20 10:20 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/04 08:59 •

İdrar torbası (mesane) sarkması çoğunlukla idrar kaçırılmasına neden olan ve kişinin sağlığını doğrudan tehdit etmese de sosyal yaşantısını büyük ölçüde etkileyen bir durumdur

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri Nelerdir?

İdrar torbası (mesane) sarkması çoğunlukla idrar kaçırılmasına neden olan ve kişinin sağlığını doğrudan tehdit etmese de sosyal yaşantısını büyük ölçüde etkileyen bir durumdur. Sağlıklı bir sosyal yaşam; kişinin daha mutlu olması, kendini özgüvenli ve güçlü hissetmesi için olmazsa olmazlardandır. Ancak idrar kaçırma problemi olanlar, her an korkuyla yaşarlar ve bir sıkıntı yaşama ihtimalleri, onların tüm keyfini kaçırabilir. Bu sebeple aslında idrar kaçırma problemi küçük ve görünmez bir problem gibi dursa da, aslında kişinin hayat kalitesini düşüren bir durumdur.

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri Nelerdir?

İdrar torbası sarkmasının en yaygın belirtileri; sık idrara çıkmak, hafif öksürük ve hapşırıkta idrar kaçırmak, idrarını tam yapamama hissi ve sıklıkla tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarıdır. 

İdrar torbası, karın boşluğu içindedir. Bu sebeple tam dolduğunda kişide sıkışma hissi oluşturur. Ancak idrar torbası sarkan kişide, üretraya daha yakın bir konuma gelir. Yani çıkış kanalında, daha sıkışık bir alanda konumlanır. Tabi ki bu durumda da idrar torbası; daha az idrarla ve daha kısa sürede dolar. Bu kişi, gün içinde çabucak idrara çıkmak ister ve gün içinde sık sık tuvalette olur. 

Sıkışık yerde bulunan ve sıkışan idrar torbası, basınca karşı dayanıksız hale gelir. Yani öksürük, hapşırık gibi bir basınç sonunda, sfinkter adını verdiğimiz büzüşük kaslar, idrarı tutamaz ve dışarı akıtır. Böylece kişi, bu küçük basınçlarda dahi idrar kaçırma durumunu yaşar.

Yine organlar arasında sıkışan mesane, kişiyi çok zorlar ve sanki çok idrar var gibi hissettirir. Halbuki bu halde tuvalete gidildiğinde çok az miktarda idrar çıkışı gözlenir.

İdrar Torbası Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Cerrahi uygulama ile tedavi edilebilen bir durumdur. İdrar torbası daraltılarak, olması gereken yerde konumlandırılır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?