Esneme Neden Olur?
Esneme, ağzınızı açtığınız, derin nefes aldığınız ve ardından hızla nefes verdiğiniz istemsiz bir reflekstir.Araştırmacılar esnemenin neden oluştuğundan dair farklı görüşler öne sürmektedir.Bu yazımızda esnemenin ne olduğu, neden esnediğimiz ve esnemeyi tetikleyen faktörler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Esneme Nedir?
Esneme, çenenizi genişçe açtığınız, derin bir nefes aldığınız ve ardından hızla nefes verdiğiniz yaygın bir reflekstir. Yaklaşık 4 ile 6 saniye kadar sürer ve sıklıkla uyandığınızda veya uykuya dalarken meydana gelir. Neden esnediğimizi tam olarak bilinmede de bu konuda farklı teoriler bulunmaktadır.Araştırmacılar, çoğu insanın inandığı gibi esnemenin her zaman yorgun veya sıkıldığınızın bir işareti olmayabileceğini öne sürnektedir. Birçok insan esnedikten sonra kendini daha rahat hissetmektedir.
Esneme Neden Olur?
Esneme bulaşıcı yani bir başka esneyen kişi görünce ardından esnemek gibi olabileceği gibi kendiliğinden de olabilir. Bulaşıcı esneme, birinin esnediğini gördüğünüzde, duyduğunuzda, hissettiğinizde veya düşündüğünüzde meydana gelir. Öte yandan kendiliğinden esneme herhangi bir belirgin tetikleyici olmadan da ortaya çıkabilmektedir.
Bir teoriye göre esnemek, beyin ısınırken soğumasına yardımcı olabilir. Araştırmacılar bu soğumanın iki nedenden dolayı gerçekleştiğini ileri sürmektedir.
1.Esnemek, beyne giden kan akışını artırmak için kafatasınızdaki ve çenenizdeki kasları açar.
2.Esnemek derin nefes almanıza neden olur, bu da beyninizdeki damarlardaki kan akışını artırır ve daha soğuk havanın içeri girmesini sağlar.
Esnemeye Neler Sebep Olabilir?
Aslında esnemenizin özel bir nedeni yoktur. Düzenli esneme vücudumuzda istemsiz olarak gerçekleşen bir reflekstir, yani bunu düşünmeden yaparız. Ancak araştırmacıların esnemeye neden olduğu konusunda hemfikir olduğu çeşitli unsurlar vardır. Bunları aşağıda sizler için sıraladık.
1.Yükseklikte değişiklik: Bir uçaktaysanız veya farklı yüksekliklerde araç kullanıyorsanız, bilerek veya vücudunuzun otomatik bir tepkisi olarak esnebilirsiniz. Bu durum, kulaklarınızdaki basıncı dengelemeye yardımcı olabilir.
2. Empati: Esnemenin bir başka nedeni de sosyal empatidir. Esneyen birini görürseniz veya esneme hakkında bir şeyler okursanız esnemek isteyebilirsiniz.
3.Sıkılmış ya da yorgun hissetmek: Yorgun olduğunuzda veya sıkıldığınızda esneyebilirsiniz. Bu, beyninizin sizi uyandırma veya daha uyanık hissetmenizi sağlama şeklidir.
4.Beyninizi soğutma: Esneme, vücudunuzun sıcak beyninizi soğutma yöntemi olabilir. Derin nefes almanın ve açık ağızların beyni biraz serinlettiği gösterilmiştir.
5.Akciğerlerinizi ve akciğer dokunuzu germek: Esnerken bazen bunu daha büyük bir esneme takip eder, bu da kaslarınızı ve eklemlerinizi esnetir. Ayrıca kalp atış hızınızda artış olabilir. Ayrıca ciğerleriniz esnedikçe ve kalp atış hızınız arttıkça kendinizi daha uyanık hissedeceksiniz.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.