Nabız Ölçümü Neden Önemlidir?
Nabız; kanın vücut içinde pompalanırken damarlara uyguladığı basınç sayesinde kasılıp gevşemesi hareketinin izlenmesidir. Damarlar elastik bir yapıya sahiptir. Kan, organlar arasında basınçla iletilir ve elastik yapısı sayesinde bu damarlar kasılıp gevşeyerek iletimi sağlar.
Nabız; kanın vücut içinde pompalanırken damarlara uyguladığı basınç sayesinde kasılıp gevşemesi hareketinin izlenmesidir. Damarlar elastik bir yapıya sahiptir. Kan, organlar arasında basınçla iletilir ve elastik yapısı sayesinde bu damarlar kasılıp gevşeyerek iletimi sağlar.
Bu damar kasılıp gevşemelerinin net hissedildiği bölgeler, nabız ölçüm noktalarıdır.
Nabız Normal Değerleri Nedir?
Her dakika 60-100 arası kalp atışı idealdir. Bu sayı profesyonel sporcularda daha düşük olabilir.
30 yaşında bir kişinin nabzı bir dakikada 80’se normaldir ama her dakikada bu sayıya 15 atış eklenirse fazladan her 15 atış %25 kalp hastalığı riskini arttırır.
Nabız değerlerinde diğer pek çok faktör de önemlidir. Kişinin cinsiyeti, yaşı, sportif faaliyetleri gibi pek çok unsur, nabzın normal değerlerini etkiler.
doğru nabız ölçümü, periyodik zamanlarda yapılan, ortalama nabzın alınması ile belirlenir. Yani bir günde yüksek çıkan nabız, yüksek nabız şikayeti olduğu anlamına gelmez. Ani stres durumlarında veya yakın zamanda kullanılan ilaçlar dahi bu parametreyi etkilemiş olabilir.
Uzmanlara göre eğer her sabah yataktan kalkarken ölçtüğünüz nabız bir gün 80 ve ertesi gün 90’sa ve sürekli bu sayı değişiyorsa ya da dinlenirken nabız 90’dan fazlaysa doktora gitmeniz tavsiye edilir.
Nabız Hangi Durumlarda Yüksek Çıkar?
Nabız, kişinin özellikle kalp sağlığı hakkında bilgi veren önemli bir ölçüttür. Yüksek nabız geçici olarak; ani haberlerde, heyecanlarda, stres ortamında görülür. Ancak kalıcı nabız yüksekliğinde mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir.
Yüksek nabız hangi hastalıkların habercisidir?
Kalp yetmezliği, tiroit, guatr, tifo gibi hastalıklar yüksek nabız ile şüphelenilen hastalıklardır.
Özellikle yüksek nabız beraberinde aşırı terleme, kusma, halsizlik de getiriyorsa, doktor kontrolünde acele davranılmalıdır.
Nabız Hangi Durumlarda Düşük Çıkar?
Düşük nabız, bradikardi olarak isimlendirilir. Kan düşük basınçla pompalandığında dokulara yeterince oksijen gitmez ve zarar görür. Beraberinde baş dönmesi, baygınlık, terleme ve sinir sistemi bozuklukları meydana gelir. Beyin kanaması, timör varlığı, yaşlılık, genetik kalp hastalığı, hormonal bozukluklar gibi pek çok sebepten nabız düşüklüğü görülebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
z************* : selam ben 17 yasindayim astimim var ve seretide diskus 500mcg kullaniyorum . tansiyonum 122 / 70 cikti ve nabizim 105 sizce normal mi ? nabizim dayma 95 105 arasi ama genelde tansiyonum 89 / 65 ile 118/75 .. simdiden tesekurler Cevap: Tansiyonun bir kez normal seyrinden yüksek saptanması çok önemli değildir, kullanılan ilaçlara bağlı olabilir, takip edilmesi gereklidir.. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.