Kayısının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/07/04 00:32 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/04 00:32 •
Kayısı; sarı, turuncu renkli, sulu, tek çekirdeği olan vegüzel kokulu bir yaz meyvesidir
Kayısının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kayısı; sarı, turuncu renkli, sulu, tek çekirdeği olan vegüzel kokulu bir yaz meyvesidir. Hem kuru hem de yaş olarak tüketilebilir,kompostosu ve reçeli yapılır. Olgunlaşmadan önceki yeşil haline “çağla” adıverilir. Çağla, sert ve ekşi bir meyve iken olgunlaşmış hali olan kayısı iseyumuşak ve tatlı bir meyvedir. Dünyanın birçok yerinde üretimi yaygındır. Ençok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde üretilir. Ülkemizde de kayısı çeşitleriüretilmektedir. Kayısının sindirim sistemine olan faydalarını birçok kişibilir. Lifli yapısıyla kabızlığı önleyerek rahat tuvalete çıkmayı sağlar. Bununyanında kayısının daha az bilinen faydalarını sizler için araştırdık.

Kayısının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kayısının en bilinen faydası kabızlığa iyi gelmesidir.Sertleşen dışkıyı yumuşatır ve kabızlığı tedavi eder. Kayısı çok fazla lifiçeren bir meyvedir. Bağırsak sağlığını korur ve sindirimi oldukça kolaydır.Bol su içip düzenli beslenmenin yanında düzenli kayısı tüketilirse kabızlıkönlenir.

Kayısı, kötü kolesterolü düşürür. Kötü kolesterol denenmadde bir çeşit yağdır. Vücutta kötü beslenmeye, sigaraya vs. bağlı olarakarttığı zaman vücuda ciddi zararlar verebilir. Damarların ve organlarınçevresini sarar, vücudu yağlandırır ve kan akımını azaltır. Kayısı tüketimikötü kolesterolü düşüreceği için kalp sağlığını korumak adına oldukçafaydalıdır.

Demir eksikliği anemisi yaşayan kişiler düzenli olarakkayısı tüketebilir. Özellikle kuru kayısı günlük demir ihtiyacının büyük birkısmını karşılıyor. Ayrıca kayısı yüksek miktarda potasyum minerali deiçeriyor. Potasyum kalp sağlığını ve ritmini korur, kas ve kemiklerin sağlıklıolmasını sağlar.

Kayısının iltihap sökücü özelliği vardır. Kayısınıniçeriğinde bazı meyvelerde bulunan bir madde bulunur. Bu maddenin iltihapsökücü özelliği olduğu tespit edilmiştir. Bronşit, farenjit, iltihaplıromatizma gibi hastalıkların tedavisinde düzenli kayısı tüketimi öneriliyor.

Kayısı bol miktarda A, B, C ve E vitaminleri içerir. Buvitaminler, günlük yeterli miktarda almamız gereken ve vücudun ihtiyaç duyduğuvitaminlerdir. Kayısı içerdiği vitaminler sayesinde göz sağlığını korur. Kayısıtüketimi, yaşlılığa bağlı oluşan katarakt gibi hastalıklara yakalanma riskiniazaltır.

Kayısı düşük kalorili ve bol lifli bir besindir. İçerdiğiyararlı maddeler ve az miktarda kalori ile tam bir diyet meyvesidir. Kayısıyıdiyetlere rahatça ekleyebilir ve kilo vermeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Kayısı Kalsiyum bakımından zengin bir meyvedir. Kalsiyumsayesinde kemik sağlığını korur ve düzenli tüketilirse ileri yaşlarda oluşankemik erimesi riskini azaltır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?