Rahim Duvarı kalınlaşması İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2018/03/21 01:15 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/21 01:15 •
Rahim duvarı kalınlaşması nedir?Adet döngüsü, hormonel fonksiyonların bir neticesidir
Rahim Duvarı kalınlaşması İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Rahim duvarı kalınlaşması nedir?

Adet döngüsü, hormonel fonksiyonların bir neticesidir. Sağlıklıkadınlarda salgılanan östrojen hormonu, rahim duvarının belli ölçüdekalınlaşmasını sağlar. Gebelik olmadığı sürece bu doku adet kanamasıyla dışarıatılır. Ancak hastalık olarak nitelendirilen rahim kalınlaşmasında, bu kalınlıkbiraz fazla olur ve tedavi edilmesi gerekir. Tıp dilinde bu hastalığın adı ‘endometriumhiperplazi’ olarak adlandırılır.

 

Neden Rahim Duvarı Kalınlaşır?

Hormonlar çok hassas bileşenlerdir ve bazı hastalıklardan oldukçaetkilenirler. Bilhassa vücudun genel işleyişini etkileyen hastalıklar,hormonları da etkiler ve bu da rahim kalınlaşmasına sebep olabilir. İşte rahimkalınlaşmasını etkileyen diğer hastalıklar; menopoz, tiroit hastalıkları, şekerhastalığı, östrojen içerikli ilaçlar, pcos, yumurtalık tümörleri.

 

Rahim Duvarının Kalınlaştığını Gösteren Belirtiler Nelerdir?

Her insanın duyarlılığı farklı olduğundan, belirtilerdefarklılık göstermekle birlikte, vereceğimiz sebepler, ortak görülenbelirtilerdir. Rahim duvarının kalınlaştığını beyan eden belirtiler; iki adetarasının 21 günün altına düşmesi yani daha sık adet görme, çarpıntı ve aşırıterleme, adet olunmayan dönemlerde renkli akıntı, menopoz sonrası kanamalar,ağır, sancılı ve uzun süren adet kanamaları, vücut kıllarında gözle görülürartış yaşanması bu belirtilerin en sık görülenleridir.


Rahim Duvarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hafif seyirli kalınlaşmalarda, omega 3 desteği, hint yağı,kil uygulama gibi doğal yöntemlerden faydalanılabilir.

Orta düzey kalınlaşmalarda dilatasyon ve küretajla fazla dokukazınabilir ve inceltilebilir.

Üst düzey kalınlaşmalarda da ilaç tedavisi, yeterligelmiyorsa rahim alma ameliyatlarıyla kişi sağlığına kavuşabilir.


Rahim Duvarı Kalınlaşmasından Korunma Yolları

Her hastalıkta olduğu gibi, rahim hastalıklarında da önlemalmak, tedavi olmaktan çok daha kolay ve ucuzdur. Bu sebeple hastalıklardankorunmak için öncelikle rutin kontrollerinizi aksatmamalısınız. Fazla kilolardankurtulmalısınız, sırf östrojen içeren ilaçlardan zorunluluk dışında kaçının. Ayrıcaçoğu kadın hastalığında olduğu gibi doğum yapma ve emzirme, rahimkalınlaşmasını engelleyen bir unsurdur.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?