Tifo (Kara Humma) Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?

Yayın Tarihi : 2018/05/29 11:44 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/09 15:14 •
Tifo oldukça bulaşıcı ve tehlikeli bir bağırsak hastalığıdır.Tifo hastalığının nasıl bulaştığı, belirtileri, korunma yolları ve tedavisi hakkında aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Tifo (Kara Humma) Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?

Tifo Nedir?

Tifo oldukça bulaşıcı ve tehlikeli bir bağırsak hastalığıdır. Salmonella typhi bakterisi tifo hastalığına neden olur. Bu bakteri sadece insanlara tifo denen enfeksiyon hastalığını bulaştırır. Tifo, ülkemizde görülen endemik hastalıklardan biridir. Halk arasında “Kara Humma” olarak da bilinir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu araştırmalara göre Dünya genelinde yılda 16-17 milyon kişi tifo hastası oluyor ve şu ana kadar tifo hastalığı, yaklaşık olarak 600 bin insanın ölümüne yol açmıştır.

Tifo Hastalığı Nasıl Nulaşır?

Bakteri, tifolu hastaların dışkılarında, idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde veya vücudunda oluşan deri döküntülerinde bulunur. İnsan dışkısıyla kirlenmiş suları içmekle, bu sularla sulanmış ya da yıkanmış sebzeleri yemekle bulaşır.

Bakteri vücuda girdikten sonra 10-15 gün  kadar belirti vermez ve hastalık anlaşılmaz. Bu süre kuluçka süresidir. Tifo; kalp, beyin böbrekler, akciğer, karaciğer, göz ve kulak sinirlerini olumsuz etkiler.

Tifo Belirtileri Nelerdir?

Tifoya yakalanan bazı kişiler taşıyıcı olabilir. Bu kişiler hastalık belirtilerini göstermez ama çevredekilere bulaştırmaya devam ederler. Bakteri vücuda ağız yoluyla alındıktan sonra bağırsaklara yerleşir. 10-15 günlük kuluçka süresini geçirir. Ardından ilk belirti olarak baş ağrısı ve sık sık titreme görülür. Diğer belirtiler ise;

-Yüksek ateş

-Karın ağrısı

-Kalp atışlarının yavaşlaması

-Deri döküntülerinin oluşması

-Halsizlik ve güçsüzlük

-İştahsızlık

-İshal

Tifo kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

Tifo’dan Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

-İçilen ve evde kullanılan suların kontrolü yapılmalı, temizliğinden emin olunmalıdır.

-Besinlerin temizliği sağlanmalı, Meyve ve sebzeler bolca yıkanmalı, gerekirse sirkeli suda bekletilmelidir.

-Lağım ve kanalizasyon tesislerinin kontrolü düzenli yapılmalı, hijyen şartlarına uygun duruma getirilmelidir.

-Tifo aşısı yaptırılmalıdır. Tifo riskinin yüksek olduğu bölgelere uzun süreli giden bir kişi seyahatten önce tifo aşısı yaptırmalıdır. 3 yıl sonra aşı tekrarlanmalıdır. Aşı, %50-60 oranında koruyuculuğa sahiptir. Aşı, enfeksiyonun daha hafif geçirilmesini sağlar.

-Kanatlı hayvanların (tavuk, hindi vs.) tüketiminde hijyen göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır.

Tifo Tedavisi:

Tifo tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır.Tedavide uygun antibiyotiğin kullanımında ise yapılacak kültür testleri önem taşımaktadır. Tifo tanısında kan kültürü ve gaita kültürüen sık kullanılan testlerdir.Bu testlerin sonucuna göre antibiyogram testi sonrası enfeksitonun tedavisinde kullanılacak antibiyotik belirlenir.
Tifo olan bir kişi, kimseyle temas etmemeli ve özel bir odaya alınmalıdır. Beslenmesinde bol sıvı alması çok önemlidir. İshal olduğu için az posalı yiyecekler yemelidir. Şebeke suyu kullanmamaya ve besinlerin temizliğine çok dikkat etmelidir. Doktorunun verdiği gerekli tedaviye de uymalıdır.
Antibiyotik tedavisinde ise kültür ve antibiyogram sonucuna göre azitromisin, üçüncü kuşak sefalosporinler (seftriakson)  ve florokinolonlar (cipro) tercih edilmektedir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?