Gece Geç Uyumak Depresyon Riskini Artırır

Yayın Tarihi : 2017/11/23 10:36 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/08 08:31 •

Düzenli uykusu olmayan kişilerde biyolojik saatleri düzgün çalışmıyor ve yorgunluk nedeni ile beyinin beyaz madde dayanışması azalır ve bu da depresyona yol açar.

Gece Geç Uyumak Depresyon Riskini Artırır

 

Uyuyup sabah geç kalkan kişiler gün boyunca daha yorgunlar ve aslında üzerilerinde sürekli bir yorgunluk vardır. Düzenli uykusu olmayan kişilerde biyolojik saatleri düzgün çalışmıyor ve yorgunluk nedeni ile beyinin beyaz madde dayanışması azalır ve bu da depresyona yol açar.
Psikologlar her zaman düzenli uykuya özen göstermemizi hatırlatmaktadırlar.

Uyku Nasıl Sağlanır?

Uyku, sadece fizyolojik bir olay değildir. Aynı zamanda hormonal da bir olaydır. Uyku hormonu olan melatonin, tam gece karanlığında yani saat 23.00 ve 02.00 arasında sentezlenir. Yani uyku için; bu saatlerden önce yatmış ve uykuya dalmış olmalıdır.

Uyku ortamı; karanlık olmalıdır. İlla gece lambası olacaksa, bu ışık loş ve parlak olmayan, ayrıca kırmızı vb. Uyarıcı bir renk olmamalıdır. Bunun yerine; kısık mavi, hafif sarı gibi daha ışığı kuvvetsiz renkler seçilmelidir.

Uyku kalitesinin sağlanması için; yatmadan en az 2 saat önce yeme işine son verilmeli ve son yenen yemeğin sindirimi sağlanmış olmalıdır.

Yine son iki saat, ekran detoksu yapılmalı ve bunun yerine kitap okumak, resim yapmak, oturarak aile oyunları oynamak gibi etkinlikler yapılabilir. Bu sayede uyku öncesi vücut sakinleşmiş, dinginleşmiş ve uykuya hazır hale gelir.

Gün içinde yeterince hareket etmiş olmak, uyku kalitenizi artırır. Gün içinde eğer çok hareketli yaşamıyorsanız, vücut yeterince yorulmaz ve zaten gün boyu dinlenme halinde olduğundan, uyku vaktinin geldiğini anlayamaz. Bu sebeple gündüz yeterince hareketli olmak ve vücudu bir miktar yormak gerekir. Ancak bunda da aşırıya kaçmak doğru değildir. Vücut aşırı yorulduğunda da uyku problemi yaşayabilir. Eğer rutinde yapmadığınız kadar çok fiziksel yorgunluk yaşadıysanız; bu da kaslarınızın ağrımasına, kramp girmesine ve gevşeyememesine sebep olacaktır ve yine uyku kalitenizi bozacaktır.

Gece uyumanın en büyük avantajı, ortamın sessiz olmasıdır. Fazla ses, algılarınızın açılmasını ve uykuya geçememenizi veya uykudan sık uyanmanızı sağlar. Bu sebeple gece uykuları; sessiz ve sakin ortamlarda yapılmalıdır.

Yatak odası çok sıcak olmamalıdır. Çünkü sıcak havada vücut terler ve uykuya geçmesi zor olur. Daha serin bir odada uykuya geçmek hem daha sağlıklı, hem daha kolaydır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?