Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) ve Bilirübin Yüksekliği

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/29 04:43 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) indirekt bilirubin yüksekliği ile seyreden doğumsal ve ailesel bir hastalık olup nadiren görülmektedir. 

Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) ve Bilirübin Yüksekliği

Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) Nedir?

Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) indirekt bilirubin yüksekliği ile seyreden doğumsal ve ailesel bir hastalık olup nadiren görülmektedir. Belirtileri çoğu zaman hafif olduğundan yıllarca fark edilmeyebilir. Kan tahlilinde indirekt bilirübin testinin yüksek çıkması durumunda hastalıktan şüphe duyulur.
Hafif seyreden vakaların farkına varmak kolay değildir. Karaciğer hücreleri kandaki bilirubini alamayınca karaciğer içerisine giren bilirubinin ancak bir kısmı konjüge hale çevrilebilir.
Doğuştan olmakla birlikte, 15-45 yaşlarında ve erkeklerde sık olarak görülür. Zararsız bir sarılık türüdür.

Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) Tanısı 

Gilbert Sendromunda hafif derecede bilirubin artışı olur. Gözlerde hafif sarılık görülebilir. Serumda indirekt bilirubin değeri yüksek çıkar. Toplam bilirubin düzeyi 2-5 mg civarlarında seyretmektedir.
Karaciğer ve dalakta büyüme olmaz. ALT, AST gibi karaciğer testleri normaldir. Hemolitik anemi hastalığı ile karışabilir, ancak kan sayımı ile kolayca ayırt edilebilir.

Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) Belirtileri

Hastalarda bilirubinin arttığı dönemlerde hafif bir halsizlik, bulantı ve karın üst kısmında ağrılar meydana gelebilir.
Gilbert hastalığında  kansızlık bulguları genellikle yoktur. Gilbert Sendromu şiddetlenme ve hafifleme şeklinde seyreder. Yorgunluk, açlık, heyacan ve üzüntüler, meydana gelen sarılığı arttırabilir.
Çoğunlukla tedavi edilmesine gerek yoktur.
Meydana gelen sarılık bir kaç günde kendiliğinden kaybolur. Gilbert sendromu olan çoğu insan bunu, kan testinde indirekt bilirubin düzeylerindeki artış görüldüğü zaman, tesadüfi olarak fark etmektedir.
Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür.

Gilbert sendromu varlığında, bazı faktörler bilirubin düzeyini artırabilir. Bu faktörlerin başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:

1. Soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlar,
2. Bayanlarda adet dönemleri,
3. Aç ve susuz kalma veya öğün atlama, 
4. Aşırı yorgunluklar.

Gilbert Sendromu (Gilbert Hastalığı) Tanı ve Tedavisi İçin Ne Yapılmalı?

Gilbert hastalığı tanı ve tedavisi için dahiliye ve tercihen gastroenteroloji bölümlerindeki doktorlara başvurulmalıdır. Uzman doktorunuz gerekli tahlilleri yaptıktan sonra ihtiyaç duyarsa ilaç tedavisine başlayacaktır. Ancak pek çok hastalıkta olduğu gibi gilbert sendromunda da beslenme büyük önem taşır. Hastalık etkeni olan biluribin maddesini vücuttan uzaklaştırmak için bol su tüketilmeli ve sık idrara çıkılmalıdır. Tedavinin yanında beslenme desteği, daha hızlı iyileşme etkisi gösterecektir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
f************ :

Hocam 2 yıl önce gilbert olduğum tahlil ile kesinleşti.daha çok gencim saçlarım dökülüyor araştırdığım yerlerde hep karaciğer hastalıklarının sebeb olduğu yazıyor. Gilbert sendromu saç dökülmesine sebeb olur mu ?


Cevap:

Gilbert sendromu direkt olarak saç dökülmesi ile ilgili değildir.

?