Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/04/01 09:04 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/05 15:49 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Bu makalemizde, vücudunuzda şişen lenf bezlerinin ne olduğunu, ne anlama geldiğinii teşhisinden tedavisine kadar her şeyi görmeniz mümkündür..Bir lenf bezi hastalığı olan lenfomanın belirtileri, türleri, tanı ve tedavisine dair bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma lenfositlerden kaynaklanan bir kanser tipidir.Lenfoma hastalığının belirtileri halk arasında merak edilen bir konudur.Lenfoma belirtileri, türleri, teşhis ve tedavisine dair sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma'yı erken evrelerinde teşhis etmek zor olabilir. Erken belirtiler var olmayabilir veya oldukça hafif olabilir. Lenfoma belirtileri de spesifik değildir. Yaygın belirtiler kolayca farkına varılmayabilir veya göz ardı edilir. Şu belirtileri içerirler:

  • Yorgunluk
  • Gece terlemeleri
  • Üşüme
  • Ateşlenme
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Kaşıntı

Yorgunluk

Yorgunluk ve dikkatsizlik lenfoma belirtileri olabilir. Bununla birlikte, yorgunluk da yetersiz uykunun veya yetersiz beslenmenin bir işareti olabilir. Kalıcı yorgunluk, bir doktor tarafından kontrol etmeniz gereken bir şeydir. Lenfoma neden olmasa bile, tedaviye ihtiyaç duyan başka bir durumun bir işareti olabilir.

Kanserli 10 kişiden 9'unun yorgunluk yaşayacağı tahmin ediliyor ve lenfomanın en yaygın semptomlarından biridir. Bireye bağlı olarak, bu yorgunluk hafif veya şiddetli olabilir.

Gece terlemeleri, üşüme ve ateşlenme

Ateş bir enfeksiyona doğal bir yanıttır, ancak ilerlemiş lenfoma belirtisi olabilir. Çoğu lenfoma ile ilgili ateşler nispeten düşük derecelidir. Genellikle bu belirtiyle üşüme de ortaya çıkar.

Uyurken ateşiniz varsa gece terlemeleriniz olabilir. Lenfoma ile ilişkili yoğun gece terlemeleri, ıslanan çarşaflarda uyanmanıza neden olabilir. Aşırı terleme bazen gün boyunca da ortaya çıkabilir.

Doktorunuza, iki hafta boyunca tekrar tekrar gelen açıklanamayan ateşleri bildirmelisiniz. Lenfoma belirtisi olabilirler.

Açıklanamayan kilo kaybı

Vücut ağırlığınızın yüzde 10 veya daha fazla ani, açıklanamayan kilo kaybı, lenfoma belirtisi olabilir. Diğer lenfoma semptomları gibi, bu da diğer tıbbi koşullardan kaynaklanabilir.

Lenfoma ile, vücudunuz bu hücrelerle savaşmaya çalışırken kanser hücreleri vücudunuzun enerji kaynaklarını daha fazla yakabilir. Bu, özellikle birçok lenfoma hızlı bir şekilde büyüdüğü için ani kilo kaybına neden olabilir.

Bir doktorla kapsamlı ve kasıtsız kilo kaybını tartışmalısınız. Ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bir ay içinde vücut ağırlığının yüzde 5'ini veya altı ay içinde yüzde 10'unu kaybederseniz, doktorunuzu görmek için randevu alın.

Döküntü ve kaşıntı

Lenfoma bazen kaşıntılı bir döküntüye neden olabilir. Döküntüler cildin lenfomalarında en sık görülür. Kırmızımsı veya mor pullu alanlar olarak görünebilirler. Bu döküntüler genellikle cilt kıvrımlarında görülür ve egzama gibi diğer durumlarla kolayca karıştırılabilir. Lenfoma ilerledikçe yayılabilirler. Lenfoma ayrıca deride topaklar veya nodüller oluşturabilir.

Hodgkin lenfoma olan kişilerin yaklaşık üçte biri kaşıntı yaşayacaktır, ancak Hodgkin lenfoma olmayan kişilerde daha az yaygındır. Kaşıntı döküntüler olmadan da ortaya çıkabilir. Kanser hücreleriyle savaşmak için serbest bırakılan sitokinler adı verilen kimyasalların cilt kaşıntısına katkıda bulunduğu düşünülmektedir. İki hafta sonra kendi kendine geçmeyen herhangi bir döküntü, daha fazla değerlendirme için bir doktor tarafından görülmelidir.

Göğüs ağrısı veya bel ağrısı

Timus, göğüs kafesinin arkasında ve akciğerler arasında bulunan küçük, iki loblu bir organdır. Bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bazen lenfoma timus bezini etkiler ve bu göğüs ağrısına neden olabilir.

Nadiren, lenfoma belde bulunan lenf bezlerini etkiler. Şişme omuriliğin sinirlerine baskı yapabilir. Bununla birlikte, bel ağrısının lenfomadan çok daha muhtemel nedenleri vardır. Ancak vücudunuzdaki herhangi bir yerde kalıcı ağrı doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.


Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma Türleri

67'den fazla farklı lenfoma alt türü vardır. İki ana kategoriye girerler: Hodgkin lenfoma ve non-Hodgkin lenfoma (NHL). Bu iki kategori, kanserlerin nasıl geliştiği, yayıldığı ve tedavi edildiği ile ayrılır. Altı tip Hodgkin lenfoma vardır. NHL çok daha yaygındır ve ABD'de her yıl tüm lenfoma vakalarının yaklaşık %90'ını oluşturmaktadır.

Lenfoma, bir dizi vücut parçasını içeren lenfatik sistemi doğrudan etkiler. Lenf dokusu içeren vücudun çeşitli bölümlerini etkileyebilir:

  • Lenf düğümleri ve lenf damarları
  • Cilt
  • Dalak
  • Timüs
  • Bademcikler
  • Mide
  • Kalın bağırsak
  • İnce bağırsak
  • Kemik iliği
  • Düz bağırsak
  • Lenf bezleri

Bulunduğu yer

Olası lenfomanın ilk görünür işareti genellikle büyüyen bir lenf düğümüdür. Lenf bezleri hassas veya dokunduğunuzda ağrıyabilir. Bununla birlikte, birçok insan ağrı hissetmez. NHL'nin ağrısız şişmeye neden olma olasılığı daha yüksektir.

Lenf düğümleri vücutta geniş çaplı dağılmıştır. Bazıları derindir, diğerleri ise yüzeye oldukça yakındır. Daha yüzeysel yerlerde şişlikler daha belirgin olabilir. Bunlara koltuk altı, boyun ve kasıktaki lenf düğümleri dahildir.

Bu bölgelerdeki bir yumru sadece lenfomaya işaret etmez. Şişmiş lenf düğümlerinin enfeksiyona kanserden daha fazla neden olma olasılığı daha yüksektir. Örneğin, boynun lenf düğümlerinde şişme sıklıkla boğaz enfeksiyonlarına bağlıdır. Lenfositler veya beyaz kan hücreleri, enfeksiyon sırasında düğümleri tıkar.

Koltuk altı ya da karın düğümlerindeki şişlikler daha fazla dikkat gerektirmektedir. Geçici enfeksiyonlarla ilişkili olma olasılığı daha düşüktür.

Çocuklarda semptomlar

Lenfoma çocuklarda yetişkinlerde olduğundan farklı  ortaya çıkabilir ve semptomlar lenfomanın vücuttaki yerine bağlı olarak değişebilir.

Yetişkinlerdeki lenfomanın bazı tipik belirtileri de çocukları etkileyebilir. Bunlara şunlar dahildir:

  • Genişlemiş veya şişmiş lenf düğümleri, ağrılı olabilir veya olmayabilir
  • Ateşlenme
  • Kilo kaybı
  • Gece terlemeleri
  • Yorgunluk

Ancak, çocuklarda başka bir belirti de olabilir. Lenfoması olan çocukların ortak belirtileri şunlardır:

  • Şişmiş karın
  • Karın ağrısı
  • Çok az yedikten sonra tok hissetme
  • Öksürük veya nefes darlığı

Çocuğunuz sık görülen enfeksiyonlar veya bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsa, muayene için doktorunuza götürün.

Bu işaretlerin çoğunun diğer hastalıkların ve durumların sonucu olma olasılığı daha yüksek olsa da, çocuğunuzu kontrol ettirmek hala önemlidir.

Teşhis

Lenfoma'ya benzeyen belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuz diğer nedenleri belirlemek için testler isteyecektir. Lenfoma durumunda, doktorlar önce durumu teşhis eder ve daha sonra ne kadar ilerlemiş olduğunu belirleyecektir.

İlk önce anormal kırmızı ve beyaz kan hücresi sayıları da dahil olmak üzere anormallikleri aramak için ilk olarak kan testleri yapabilirler. Eğer lenf bezleriniz büyüdüyse, kanser hücrelerini aramak için lenf bezlerinden doku örneği veya biyopsi almaları da muhtemeldir.

Doktorunuz, lenfomanın yayıldığından veya kemik iliğinizde bulunduğundan şüpheleniyorsa, kemik iliği biyopsisi isteyebilir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlemde, kemik iliği  içi boş bir iğne ile kemik içinden alınır.

Doktorunuz ayrıca göğsünüz, karnınız veya pelvisinizin içsel görüntüsünü almak için aşağıdaki testleri kullanabilir. Bunlara şunlar dahildir:

  • Ultrason
  • CT taraması
  • PET tarama
  • MR

Bu testler doktorunuzun anormal lenf bezlerini ve tümörleri aramasına ve organ ve doku sağlığını değerlendirmelerine yardımcı olacaktır.

Tedavi

Lenfoma tedavisi, hangi lenfoma türüne, bulunduğu yere ve ne kadar gelişmiş olduğuna bağlı olacaktır.

Kemoterapi, immünoterapi ve radyasyon birçok lenfoma türünü tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Bu tedavilerin hepsi kanser hücrelerini öldürmeye ve tümörlerin boyutunu azaltmaya odaklanır.

Bazen, hastalıklı kemik iliğini değiştirmek için bir kemik iliği nakli kullanılabilir, böylece vücut ihtiyacı olan sağlıklı kan hücrelerini üretebilir.

Nadir durumlarda, doktorunuz ameliyat önerebilir. Lenfoma yayılmadığında ve dalak, mide veya tiroid gibi vücudun kısımlarında başladığında cerrahi daha yaygındır.

Sonuç

Sonuç, ne tür bir lenfomaya sahip olduğunuza ve tanı sırasında ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Yaş gibi diğer faktörler de sonuca katkıda bulunur. Örneğin, 60 yaşın altındaki insanlar genellikle daha iyi hayatta kalma oranlarına sahiptir. NHL için genel 5 yıllık sağ kalma oranı yüzde 69'dur ve 10 yıllık sağ kalma oranı yüzde 59'dur. Ancak bu durum aynı zamanda genel sağlığınıza ve tedaviye verdiğiniz cevaba da bağlıdır.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/lymphoma/symptoms#outlook

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?