Antibiyotik Tepkisi Neden?

Yayın Tarihi : 2017/11/30 09:47 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/13 09:10 •

Antibiyotik, vücuttanistenmeyen enfeksiyonların atılması için geliştirilen ve bu amaçla kullanılan ilaçlardır.

Antibiyotik Tepkisi Neden?

Antibiyotik, vücuttanistenmeyen enfeksiyonların atılması için geliştirilen ve bu amaçla kullanılanilaçlardır. Peki bu kadar faydalı ve üzerinde bu kadar çalışma yapılan ilaçlarneden hiç gündemden düşmüyor? Hakkında bu kadar çok konuşulmasının sebebi nedir?

Şöyle ki; antibiyotiklerin hedefidirekt vücutta bulunan ve atılması istenen mikroptur. Bu mikroplardirençlidirler ve kendilerini koruma mekanizmasına sahiptirler. Bu sebeplealınan antibiyotik, anında virüse müdahale eder ancak, virüsün kendini korumamekanizması devreye girer ve virüs kendini kapsüller. Ancak antibiyotiketkisini kaybetmeye başladığında virüs tekrar devreye girer ve organizmayırahatsız etmeye kaldığı yerden devam eder. Antibiyotik saatlerinin belirliaralıklarda olmasının ve kesinlikle unutulmamasının gereğinin üzerinde busebeple bu kadar çok durulmaktadır. Vaktinde alınan antibiyotikler, virüsünkoruma kalkanından çıkıp vücuda zarar vermesini engelleyecek ve bir sürebeslenemeyen ve üreyemeyen virüs vücudu terk edecektir.

Antibiyotiklerin yarımbırakılmaması da son derece önemlidir. Hasta iyileştiğini sanarak antibiyotiğibırakabilir. Bunun sebebi, virüsün koruma kalkanından çıkmadığı içindir. Antibiyotikyarım bırakıldığında; virüs tam ölmediğinden yeniden vücuda saldıracağı gibi,aynı zamanda o antibiyotiğe karşı da direnç oluşturarak daha güçlü şekildevücuda zarar verecektir. Zamanla virüsler daha dirençli hale gelecek ve engerekli durumlarda dahi ilaçlar yetersiz kalabilecektir.

İşte bu sebeplerden dolayı, antibiyotikkullanımına karşı halk bilinçlendirilmeye çalışılıyor ve gereksiz kullanımengellenmeye çalışılıyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?