Hamilelik döneminde görülen bulantı ve kusma bebeği korur

Yayın Tarihi : 2015/03/05 16:54 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/25 17:11 •

Hamileliğin özellikle ilk üç ayında görülen bulantı ve kusma davranışı, oldukça savunmasız olan fetusun dışarıdan gelebilecek patojenlere karşı korunması için geliştirilmiş bir davranış olabileceği üzerinde yoğunlukla durulan bir görüştür.

Hamilelik döneminde görülen bulantı ve kusma bebeği korur

Hamileliğin özellikle ilk üç ayında görülen bulantı ve kusma davranışı, oldukça savunmasız olan fetusun dışarıdan gelebilecek patojenlere karşı korunması için geliştirilmiş bir davranış olabileceği üzerinde yoğunlukla durulan bir görüştür. Bununla birlikte annenin sağlığını tehdit eden şiddetli kusma ve bulantı şikayetlerinde mutlaka doktor muayene ve müdahalesi gereklidir. 

Kusma Nedir?

Kusma, vücudun geliştirdiği en önemli savunma sistemlerinden biridir. Vücut, fıtraten yani yaratılış gereği, ne tüketip ne tüketmemesi gerektiğini çok iyi bilir. Örneğin kırmızı et tüketmeyen kişiler, uzun süre bunu tüketmedikleri için yedikleri zaman rahatsızlık hissederler. Aslında düzenli olarak vücutlarına bu besinleri almış olsalar, böyle sıkıntılar yaşamazlar. Bu sadece kırmızı et için geçerli değildir. Uzun süre süt tüketmeyenlerde laktoz intoleransı, yada uzun süre meyve yemeyenlerde de meyve yediklerinde mide ekşimesi görülür. Bunlar midenin fıtratını bozan, yani doğumdan itibaren meydana gelmiş değil, beslenme şekline bağlı olarak değişmiş özelliklerdir.

Kusma da vücudun çok iyi savunma sistemi olduğunun kanıtlarından biridir. Eğer alışık olunmayan, istenmeyen bir besin vücuda verilirse, vücut, bunun kendi için zararlı olduğunu düşünür ve vücuttan uzaklaştırmak ister.

Hamilelikte Kusma

Hamilelikte kusma, her zaman savunma sisteminin ürünü değildir. Bazen de meydana gelen hormonal ve fizyolojik değişimlerin bir neticesidir.

Hamilelikte kusma, savunma sistemi ürünü ise, anne adayının yediği besinlerdeki patojenler kaynaklıdır. Vücut bebeğe zarar verme korkusuyla bu besinleri dışarı atmak ister. Bu durum sadece belli besinler tüketildiğinde ortaya çıkar ve her zaman devam etmez.

Eğer fizyolojik sebebe dayanıyorsa, annenin kasılmalarının mideyi de etkilemesi neticesinde, midenin kasılıp gevşemesi ve midenin besinleri boşaltması olarak değerlendirilir. Gebeliğin belli dönemine kadar devam edebilir.

Kusmalar hormonlar kaynaklı da olabilir. Bu durumda vücutta değişen hormonlar, vücut bu duruma alışana kadar tepki verir. Bu tepkiler vücudun yediği besini atmak istemesiyle neticelenir ve vücut gebeliğe alıştığında bu belirtiler de ortadan kalkar.

Gebelerde kusma hep aynı rutinde olmaya bilir. Bazı gebeler sabah kalktığında, bazıları öğlen saatlerinde, bazıları yemek sonrasında bulantı yaşarken, bazı gebeler de hiç bulantı yaşamayabilirler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?