Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Yayın Tarihi : 2019/05/10 10:45 • Güncelleme Tarihi : 2019/05/13 14:23 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Ramazan aylarının gelmesiyle birlikte; doğru beslenme konusu bir kez daha gündeme gelmektedir.Yaklaşık 17 saat süren açlık; günlük hayatı etkilememeli, iş veya okul başarısını düşürmemelidir.

Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Ramazan aylarının gelmesiyle birlikte; doğru beslenme konusu bir kez daha gündeme gelmektedir.

Yaklaşık 17 saat süren açlık; günlük hayatı etkilememeli, iş veya okul başarısını düşürmemelidir. Bu sebeple yapılması gereken, doğru bir iftar ve sahur sofrası hazırlamaktır. Ancak bu şekilde verim düşmeden, sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek mümkün hale gelir.

Sahurda tüketilen besinlerin özelliği neler olmalıdır?

Sahurda tüketilen besinler; özellikle susuzluk hissi vermeyecek, uzun süre tok tutacak, kan şekerinde ani yükselme ve düşüşleri önleyecek nitelikte olmalıdır.

Bu sebeple öncelikle bol su içilmelidir.

Kahvaltı tarzında beslenilmeli yani; az tuzlu peynir, domates, salatalık, karpuz gibi su içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.

Aşırı yemekten kaçınılmalıdır. Fazla tüketim, fazla acıkma hissi demektir.

Proteince zengin besinler tercih edilmelidir. Çünkü proteinin uzun süre tok tutma etkisi vardır.

Sahurda neler tüketilmemelidir?

Ramazan ayı denilince akla ilk gelen yiyeceklerden biri de şüphesiz pidedir. Ancak unutulmamalıdır ki; pide de bir beyaz ekmek grubudur. Yani; glisemik indeksi yüksek olan bir besindir. Bu sebeple vücutta kan şekerinin ani düşüşlerine sebep olacaktır. İşte bu yüzden iftarlarda pide tüketilmesi gerekirken, sahurda uzak durulması gereken bir besindir.

Bal, reçel, pekmez yenmemelidir. Şekerli gıdalar susama hissini artırır. Vücut daha çok su ister, içilmediğinde ise halsizlik meydana getirir. Bu sebeple sahurda tercih edilmemelidir.

Aşırı tuz tüketiminden korunulmalıdır. Tuz; vücutta suyu tutar. Yani içtiğiniz su vücut tarafından kullanılamaz. Bu sebeple vücudun suya olan ihtiyacı artar. Kısacası sahurda tuzlu tüketimini de azaltmak gerekir.

Nişastalı besinler de acıktıran besinler grubundadır. Yani patates, pirinç gibi besinlerden de sahurlarda uzak durulmalıdır.

İftardan kalan yemekleri sahurda yemek; israf etmek yerine güzel bir yöntem olsa da; iftarda tolere edilebilen yağlı, baharatlı, ağır yemekler sahurda mide rahatsızlıklarına, aşırı acıkma ve susama neticesinde halsizlik ve bitkinliğe sebep olabilir. Bu sebeple iftarda çok çeşitten kaçınılmalı, yenebilecek kadar pişirilmeli, artan yemekler sahurda değil, bir sonraki iftarda tüketilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?