Dumansız Hava Sahası Hayatımıza Ne Kattı?

Yayın Tarihi : 2020/02/07 15:42 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/09 11:44 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Dumansız hava sahası; aslında geç kalınmış ancak uygulandığı günden itibaren pek çok kazançlar sağlamış bir uygulamadır. Henüz yeterli değildir kısıtlamalar ancak bu haliyle dahi, pasif içiciliğin büyük oranda önüne geçmiştir.

Dumansız Hava Sahası Hayatımıza Ne Kattı?

Dumansız hava sahası; aslında geç kalınmış ancak uygulandığı günden itibaren pek çok kazançlar sağlamış bir uygulamadır. Henüz yeterli değildir kısıtlamalar ancak bu haliyle dahi, pasif içiciliğin büyük oranda önüne geçmiştir.

Dumansız hava sahası nasıl uygulanır?

Dumansız hava sahası, herkesin kullandığı toplu ortamların sigara dumanından uzaklaştırılması projesidir. Bu proje kapsamında; hastaneler, eğitim kurumları, alış veriş merkezleri gibi toplu kullanım alanları giriş çıkış kapılarında sigara içmek yasaktır. Ayrıca kapalı ve halka açık ortamlar da uygulamaya dahildir. Yani; cafe, restoran, oyun salonları gibi alanlarda da sigara kullanmak yasaktır.

Dumansız hava sahası neden önemli?

Sigara içmek bir tercih meselesidir. Kanıtlanmış yüzlerce zararı olan sigara, sadece içene değil, içenin yakınında bulunan ve dumanına maruz bırakılan herkese zarar vermektedir. Yani sigara içmiyorsanız dahi, soluduğunuz havada sigara dumanı olması, vücudun zarar görmesi için yeterlidir. Yani sigara içmeyen kişilere zorla tükettirmek nasıl etik olmayan bir davranışsa, aynı şekilde sigara içmeyen kişilerin kullandığı ortamda sigara kullanmak etik değildir.

İşte dumansız hava sahası tam olarak bu durumu engellemeye yöneliktir. Kapalı alanlarda sigara içilemediğinden, sigara içenler ortamın kapısında içerler ve bu da giren çıkan herkesi etkiler. Dumansız hava sahası doğru uygulandığında ise, artık kimse bu dumanı içine çekmek zorunda kalmaz.

Ebeveynler çocuklarını gözlerinden bile sakınırken, kötü alışkanlıklardan korumaya çalışırken, başkalarının sigara dumanını çekmelerine göz yumamaz. Bu sebeple özellikle avm, hastane, okul gibi yerlerde bu uygulamaya özen gösterilmelidir.

Sigara içmek nasıl bir tercihse, içmemek de bir tercihtir ve saygı gösterilmelidir. Zaten özgürlük, başkalarının haklarına zarar vermeden yapılan davranışlardır. Bu sebeple sigara içme özgürlüğünü kullanırken, içmeme tercihi olan insanlara saygı gösterilmeli ve dumana maruz bırakılmamalıdır.

Dumansız hava sahası ile hedeflenen nedir?

Akciğer bazlı hastalıklar; başta kanser olmak üzere, çok daha zor iyileşen veya en çok hayat kaybının yaşandığı hastalıklardır. Ve akciğer hastalıklarının çoğu, kalitesiz hava şartlarından kaynaklanır. Sigara da içeriği itibariyle, havaya zehir saçan bir maddedir. Yani akciğer hastalıklarını artıran en önemli unsurlardandır. Dumansız hava sahası uygulaması ile, gelecek dönemlerde akciğer hastalıklarının azalması beklenmektedir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?