Hıçkırık Nedir ve Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2017/09/22 09:19 • Güncelleme Tarihi : 2017/09/22 09:19 •
Hıçkırık günlük hayatta çok kez karşılaşılan ve çokönemsenmeyen bir haldir
Hıçkırık Nedir ve Neden Olur?

Hıçkırık günlük hayatta çok kez karşılaşılan ve çokönemsenmeyen bir haldir. Hapşırmak, öksürmek gibi algılanır. Bunlar tabii kibizim için hızla geçiştirilen ancak, vücudun ciddi efor sarf ettiğidurumlardır.

Hıçkırık; bilimsel olarak, diyafram kaslarının aniden veistemsiz olarak kasılması durumudur. Diyaframı da kontrol eden beyindir. Yani beyindiyafram kaslarına ufak bir uyarı gönderir ve hıçkırık meydana gelir. Bu kasılmalarperiyodik devam şeklinde olur ve kişi belli aralıklarla kasılır.  

Beyinin gönderdiği bu uyarılar bazen sebepsiz gibi algılansada çeşitli durumlarda da bu kasılmalar meydana gelebilir. Bazı insanlar aşırıacı ve baharatlı tükettiklerinde hıçkırırken, bazı insanlarda da yanlışbeslenme alışkanlıkları kaynaklı bu problem görülür. Hıçkırığa sebep olanbeslenme alışkanlıkları; fazlaca asitli tüketmek, aşırı alkol kullanıcısıolmak, gereğinden fazla yemek koşuluyla meydana gelen hazımsızlıklarneticesinde hıçkırık meydana gelir.

Bunlar dışında bir diğer hıçkırık sebebi, kullanılan bazıilaçlardır. Vücudun özellikle kasılma problemleriyle ilgili verilen ilaçlar,diyaframın kasılma şeklini de etkiler. Bu sebeple kişi, fazlaca hıçkırığatutulur. Ancak ilaçların bırakılmasıyla hıçkırıktan da kurtulması mümkündür.

Günlük hayatta başınıza gelen ufak hıçkırıkları tek nefesleiçilen su, ve ya bir dakika kadar nefes tutmakla geçirmek mümkündür. Çünkü buzamanlarda diyafram kasılmaya ara verir ve hiçbir harekette bulunmaz. Tekrar düzenlinefes almaya başlamakla hıçkırığı geçirmiş olursunuz. Hıçkırığı durdurmanınvücuda hiçbir zararı yoktur. Aksine vücudun yorulmasını engeller. Kendiliğindengeçmesini beklemek uzun zaman alabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?