Jinekolojik Kanserler ve Belirtileri

Yayın Tarihi : 2019/09/19 18:08 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 10:04 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Jinekolojik kanserler; kadınları tehdit eden ve görülme sıklığı hayli çok olan kanser türleridir. Bu sebeple, bu kanserlerin belirtileri dikkatli takip edilmeli ve gerektiği zamanda tıbbi yardım alarak gerekli müdahaleler geciktirilmeden yapılmalıdır.

Jinekolojik Kanserler ve Belirtileri

Jinekolojik kanserler; kadınları tehdit eden ve görülme sıklığı hayli çok olan kanser türleridir. Bu sebeple, bu kanserlerin belirtileri dikkatli takip edilmeli ve gerektiği zamanda tıbbi yardım alarak gerekli müdahaleler geciktirilmeden yapılmalıdır.

Kadınların jinekolojik durumları, ergenlikle beraber değişir ve şekillenir. Bu süreçte adet başlar; rahim, yumurtalıklar, vajina olgunlaşır ve artık cinsel hayata ve gebeliğe hazır konuma gelir. Bu durumda artık bu organlar, gelişime açık olduğu kadar, dış tehditlere karşı da açık ve korunmasız hale gelir.

Bu sebeple; genital temizlik, tuvalet eğitimi karşımıza büyük önemle çıkmış oluyor. Çünkü hastalığın dış etkenlerin çoğu, dikkat edilmeyen temizlik kaynaklı vücuda giriyor.

Jinekolojik kanser sıralaması Türkiye’de şöyledir;

Rahim kanseri 4. Sırada, bu da yaklaşık her sene 4 bin kişi,

Yumurtalık kanseri 5. Sırada, yaklaşık her sene 2 bin 4 yüz kişi,

Rahim ağzı kanseri ise 9. Sırada, yaklaşık her sene bin 7 yüz kişiye tekabül ediyor.

Bunlar dışında diğer jinekolojik kanserler de ülkemizde sık görülür. Bu kanserler; vulva, vajen, tuba kanseridir.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanseri, çok erken dönemde dahi belirti veren kanserlerdendir. Bu belirtiler; adet kanamasının aşırı olması, düzensiz adet görme ve menopoza girdikten uzun süre sonra görülen, adet tarzında kanlı akıntılardır.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Erken tanı belirtileri; cinsel ilişki esnasında ağrı, adet dönemi haricinde akıntı, kanama, düzensiz adet.

İlerlemiş dönem kanser belirtileri; kasıklarda ağrı, idrarla birlikte kan gelmesi, yoğun, kıvamlı ve kokulu vajinal akıntı, bacaklarda hissedilen zonklama tarzında ağrılar.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri, sinsi kanserlerdendir. İlk aşamalarında belirti vermediğinden, teşhis edilmiş kanserler genelde ilerlemiş kanserler olmaktadır. Hatta ilerleyip başka organlara sıçradığında, ancak o organın verdiği tepkiden yumurtalık kanseri belirti gösterebiliyor. Sıçradığı organa göre görülebilen belirtiler; dışkıda zorlanma, kabızlık, nefes darlığı veya karın ağrısı, kasık ağrısı ile görülebiliyor.

Kanser belirtisi olsun olmasın, düzenli cinsel hayatı olan her kadın, düzenli kadın doğum muayenesinden geçmeli ve varsa bir rahatsızlığı zaman geçirmeden müdahale etmelidir. Erken teşhis hayat kurtarır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?