Hipofiz Bezi Anormalliklerinde Gelişen Hastalıklar Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/11/14 11:49 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/12 20:03 •

Hipofiz bezi, vücudun gelişmesi ve çalışması için gerekli olan birçok hormonun salgılanmasında görevli bir bezdir

Hipofiz Bezi Anormalliklerinde Gelişen Hastalıklar Nelerdir?

Hipofiz bezi, vücudun gelişmesi ve çalışması için gerekli olan birçok hormonun salgılanmasında görevli bir bezdir.

Hormonlar; homeostazi yani kararlı iç dengenin sağlanması için, kontrol mekanizması görevini üstlenen yapılardır. Bunlar vücudun eksik veya ihtiyacı durumunda, ilgili mekanizmayı çalıştırmak veya fazlaca sentezlendiğinde vücudun anormal çalışmasına yol açmamak adına durdurucu mekanizmayı aktif etmek gibi çift yönlü çalışma durumundadır. Büyüme, üreme, metabolizma hızı gibi pek çok faktör hormonların etkisiyle doğru bir şekilde ilerlemektedir. Bu sebeple hormonların sentezlenmesinde veya işleyişinde meydana gelen bir hasar, tüm fonksiyonları bozma etkisine de sahip olabilir. Hormonların üretimi de, hipofiz bezinin kontrolündedir. Bu sebeple doğru oranda doğru hormonların sentezi, doğru çalışan bir hipofiz beziyle mümkün olur.

Hipofiz Bezi Hastalıkları Nelerdir?

Hipofizde doğuştan veya sonradan oluşabilecek bazı anormallikler, bu hormonların salgısını etkileyeceğinden çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olur.

Bu hastalıklardan bazıları aşağıdaki gibidir;

-Büyüme hormonu eksikliği

-Hipofiz yetmezliği (Hipopituitarizm)

-Hiperprolaktinemi

-Diabetes insipidus

-Kraniyofarenjiyom

Hormonlara Bağlı Hastalıklar

Hormon hastalıkları iki grupta incelenir; ya o hormonun üretiminde bir hata vardır ki bu bir hipofiz bezi hastalığıdır. Yada hipofiz bezi iyi çalışıyordur ancak üretilen hormonu, ilgili organ tanımıyordur. Bu durumun ikisinde de, hormonlar etkisini gösteremediğinden dolayı hormon eksikliği sonucuna ulaşılır. Ancak nasıl bir tedavi yapılması gerekliliği, bu ayrımın yapılmasına bağlıdır. Bu ayrım doğru şekilde yapıldığında, kolaylıkla o hormonun eksikliği giderilecektir.

Hormonlar üretildikleri yerde kullanılmaz. Hipofiz bezi hormonu üretir ve kan dolaşımına dahil eder. Buradan sonra görev, ilgili organındır. İlgili organın reseptörleri hormonu tanır ve kan dolaşımından alarak kendi sistemine dahil ederse, kusursuz bir şekilde hormon etkisini gösterir. Organın ilgili hormonu tanıması görevini, o organın reseptörü yani alıcı hücreleri yapar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?