Hipotiroidi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/05/29 15:36 • Güncelleme Tarihi : 2018/10/10 07:11 •
Hipotiroidi bir tiroid bezi işlev bozukluğudur.Tiroid bezinin normal fonksiyonlarını yerine getirmeyip normalden az çalışması sonrası ortaya çıkan bir hastalıktır.Temel sebebi bağışıklık sistemindeki bozukluklardır.
Hipotiroidi Nedir?

Hipotiroidi bir tiroid bezi işlev bozukluğudur.Ekseriyetle oto immun nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.Bu hastalıkta tiroid bezi fonksiyonlarını normalden daha az yapmaktadır.
Hipotiroidi  guatr ile birlikte olduğu durumlarda Hashimoto Tiroiditi (tiroidit, tiroid bezinin otoimmun süreçle oluşan iltihabıdır)  olarak değerlendirilir.

Hipotiroidi her yaşta görülebilir.Ancak yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar.
Hastalığın tanısı laboratuvar yöntemleriyle kolaylıkla konulabilmektedir.Hipotiroidi yönünden tarama testleri ucuz ve hasssastır.

Hastalığın yaygın olarak görülmesi nedeniyle özellikle bir şikayeti olup olmadığı aranmaksızın 35 yaşından itibaren her 5 yılda bir, 60 yaşından sonra ise 2 yılda bir TSH  testi ölçümüyle tarama yapılması önerilmektedir. 

Hipotiroidi özellikle üreme çağındaki kadınlarda gerek gebelik sürecinde gerekse de gebelik öncesi sağlık sorunlarına yol açabilir ve gebelik sürecine olumsuz etki yaratabilir.

Hipotiroidi olgularında üreme çağında olan kadınlarda en sık görülen belirti adet düzensizliği şeklindedir.
Gecikmeli adet görme veya uzun süreli adet görememe direkt hipotiroidiye bağlı olabileceği gibi, hipotiroidi neticesinde artan TSH hormonunun prolaktin hormonu salgısını uyarmasıyla ortaya çıkan hiperprolaktinemiye bağlı da  olabilir.

Hipotiroidide kimi zaman  hiçbir belirti görülmeyebilir.
Görülen belirti ve bulgular ise vücut metabolizmasının azalmasına bağlıdır.

Hipotiroidi belirtileri nelerdir?

Hipotiroidi hastalığında  hemen tüm organların işlevleri yavaşlamıştır.Bu metabolizma hızında düşmeye bağlı olmak üzere farklı belirtiler görülebilir.
1.Kabızlık,
2.Soğuğa tahammülsüzlük
3.Vücut ısısının düşmesi,
4.Zihinsel fonksiyonların yavaşlaması,
5.Halsizlik, kolay yorulma,
6.Nabzın yavaşlaması,
7.Kansızlık
8.Kan kolesterol değerlerinin yükselmesi
9.Özellikle su tutulumuna bağlı ödem görülmesi
10.Adet düzensizlikleri

Hipotiroidi tansı nasıl koyulur?

Kanda TSH hormonu değerinin yüksek olması ve beraberinde de bir başka tiroid fonksiyon testi olan ST4 değerinin de düşük olması hipotiroidiyi akla getirir.
Ayrıca tiroid antikor testlerinin değerlendirilip yorumlanması da tanıda yardımcıdır.
Anti-TPO antikorlar hastaların % 90nde ve anti-Tiroglobulin  antikorlar  ise her iki hastanın birinde yüksek oranda bulunur.Bu değerlerin yüksek olması hipotiroidinin otoimmün olduğu konusunda bilgi vermektedir.

Hipotiroidi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde tiroid hormonu eksikliğinin tedavisinde doktorlar  T4 hormonunun sentetik olarak üretilmiş ve tablet haline getirilmiş halinden oluşan ilacı hastalarna kullanmaktadırlar.
Doktorlar tedavinin takibi ve yönetilmesi amacıyla hastalarından TSH kan testi isteyip hastalarını gözlem altında tutarlar.

Hipotiroidi tanı ve tedavisi deneyimli endokrinoloji doktorlarınca yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?