HIV'den Korunmanın Enkolay Yolu: Kondom

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/27 12:10 •

HIV den korunmak için de dahil olmak üzere, bir şeyden korunmak istiyorsanız ona yaklaşmamanız en doğru husustur. İşte bu sebeple, evlilik dışı cinsel ilişkilere hayat düsturu olarak uzak kalmak gerekir.

HIV'den Korunmanın Enkolay Yolu: Kondom

HIV; cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel ilişkiden bir süre sonra kişinin öncelikle genital organında, ardından vücudunun çeşitli noktalarında, dudak kenarları gibi ince derili alanlarda meydana gelen, içi irinle dolu olan ve gittikçe yayılan yaralarla tanımlanır.

Bu şikayetlerde doktora ulaşan, cinsel ilişkide bulunduğu kişi hakkanda yeterince bilgi sahibi olmayan kişilerde HIV araştırması yapılır ve tespit edildiğinde tedavisi uygulanır. Genital bölge testi ve ilave olarak kan tahlilleriyle desteklenerek tespit edilir.

HIV; cinsellikle bulaşan hastalıkların en yaygınıdır. Günü birlik ilişkiler başta olmak üzere; birbirinin yeterince tanımayan her çift arasında soru işareti olarak kalır. Ayrıca böyle ilişkileri sıklıkla yaşayan kişilerde de, hastalık başladıktan sonra toplumda yayılması da hızlanır ve kim olduğu tespit de edilemez.

HIV den Korunma Yolları Nelerdir?

HIV den korunmak için de dahil olmak üzere, bir şeyden korunmak istiyorsanız ona yaklaşmamanız en doğru husustur. İşte bu sebeple, evlilik dışı cinsel ilişkilere hayat düsturu olarak uzak kalmak gerekir. İnsanlar birbirlerini ne kadar yakından tanıyor olursa olsun, görünmeyen bir alanda, görünmeyecek ve tespit edilmemiş bir hastalığı olabilir. Ancak evlilik öncesinde belli testler yapılır ve hastalık teşhisleri ortaya konur. Ayrıca hastalık varsa dahi, doktorların kontrolünde önlemi alınır ve en azından bulaş riskini en aza indirmenin yanında, koruyucu tedbirler de uygulanabilir. İşte bu sebeple evlilik dışı ilişkilere hiç bir zaman meyletmemek gereklidir.

HIV'den korunmak için en etkili ve en yaygın bilinen yöntem ise; sağlam kondom kullanmaktır. Herhangi bir yırtık, delik barındırmayan kondom; ilişkide hastalık bulaşmasını büyük oranda engeller. HIV, cinsel organdan direkt geçen bir hastalıktır. Ancak kondom kullanımı da yüzde yüz korur diyemeyiz. Olası ve görülmeyen bir yırtık, kondom kayması durumu da kontrol edilemeyen, ancak bulaşa sebep olan durumlardır.

Her ilişkiden sonra cinsel bölgenin yıkanması zaten gerekli bir durumdur. Ancak HIV virüsü, suya tepki vermez. Yani yıkamanızın, hatta sabunla dahi yıkamanızın bir etkisi yoktur. Virüsün bulaşması için ufak bir temas yeter ki; cinsellik devam ederken dahi yani henüz yıkamaya fırsat bile bulamadan hastalığı almış olabilirsiniz. Bu sebeple yıkama ile temizliğe güvenmek de yersizdir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?