HPV Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/22 22:51 •

HPV’nin açılımı; human papiloma virus’tur.

HPV Nedir?

HPV’nin açılımı; human papiloma virus’tur. Rahim ağzı kanseri hastalarının %99’unda bulunan enfeksiyonu temsil eder. Bu virüs erken tespit edildiğinde ve kansere tam dönüşmediğinde, tedavi edilebilir.

Hasta tedavi edilmemekle birlikte; sigara kullanıyorsa, HPV virüsü çok daha hızlı kansere dönüşür. HPV’nin kansere dönüşme süresi; 5-10 yıl içerisinde değişir. Bu süreyi belirleyen ise, bu süre zarfında vücudun bağışıklığının ne kadar desteklendiği ile alakalıdır. Kansere dönüşmekte en büyük etkenin sigara olmasının sebebi; sigaranın bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesidir.  

Sigara, solunum yoluyla akciğere dolar. Vücudun kan temizleme mekanizması olan akciğer, vücuda yayılmadan önce tüm kanın geçtiği birimdir. Haliyle sigara dumanıyla dolu akciğer, buraya gelen her yeni hücrenin sigara dumanına maruz kalmasını sağlayacaktır. Ve temiz bir kan beklentisinde olan organlara, sigara dumanı ulaşmış olacaktır ve bu organlardaki hücrelerin, zamanla yıpranmasına ve görevlerini yerine getirmemelerine sebep olacaktır. Bu sebeple sigara, bağışıklığı en fazla baskılayan ve bu yüzden hastalıkları en fazla yayan unsurdur. 

Ayrıca bu durum sadece rahim kanserinde değil, tüm kanserlerde böyledir. Yani sigara tüketen bir vücut, tüketmeyen bir vücuda göre çok daha zayıf ve savunmasızdır. 

HPV Neden Olur?

HPV genetik faktörlerle meydana gelse de, en fazla görülme sebebi cinsel ilişkidir. Özellikle çok partnerli cinsel birliktelikler, genellikle HPV ile neticelenebilir. 

Henüz kansere dönüşmemiş HPV erken önlem alındığında, kansere dönüşmeden ve vücuda herhangi bir zarar vermeden tedavi edilebilir. Bu sebeple HPV taraması yapılmasından çekinilmemeli ve ihtiyaç duyulduğunda mutlaka yapılmalıdır. Zaten düzenli cinsel hayatı olan her kadın yılda bir kez düzenli muayene yaptırmalı, ihtiyaç dahilinde ve doktoru ihtiyaç duyduğunda bu sıklık artırılmalı ve aksatılmamalıdır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?