İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?
Idrar, vücudun boşaltım sistemi mekanizmalarındandır. Vücuda alınan besinler, sindirilmek ve emilmek suretiyle vücuda yararlı hale getirilir. Ancak sindirilemeyen, zararlı olan kısımları ise vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Bu, boşaltım sisteminin mekanizmasıdır. Ancak, vücudumuz boşaltım esnasında çok su kaybetmemelidir. Çünkü hayatsal fonksiyonların devam edebilmesi ve vücudun hastalıklardan korunabilmesi için suya ihtiyac vardır. Bu sebeple vücut, en az su tüketimi ile bu işi yapmaya çalışır.
Bu sebeplerle idrar yapma rutini, vücudun sağlığı için geliştirdiği ve var olan yapısının gereği olduğundan, sağlıklı ve kolay bir şekilde yapılmalıdır. Ancak yanma gibi bir problem yaşanıyorsa, mutlaka yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.
Idrar Yaparken Yanma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
İdrar yaparken yanma hissi çoğunlukla bir hastalık belirtisidir.
Bu durumda ilk olarak akla idrar yollarında enfeksiyon veya taş düşürme, kum dökme gibi durumlar gelir. Bu tür sağlık sorunlarında kimi zaman idrarda kan da görülebilir.
Ancak bazen de, bu yanmanın çok basit sebebi; az su tüketimidir. Çünkü idrar, su yardımı ile oluşur. Ancak vücutta yeterince su yoksa, vücut idrarın daha az sulu olmasını sağlar ki, su vücuttan uzaklaşmasın. Bu durumda idrar çok daha yoğun olur. Yoğun idrar, daha asidik idrar demektir ki, bu da idrar yaparken yanmalara sebep olur.
Daha nadir olarak da safra kesesindeki bazı maddelerin, dalak ve karaciğer arasındaki tıkanıklıklar nedeniyle idrara geçmeleri de idrar yanmalarına sebep olur.
Idrar Yaparken Yanma Nasıl Engellenebilir?
Vücut susuz kaldığından idrarda yanma yaşanıyorsa tabii ki daha çok su içilerek bu durum giderilmelidir. Ayrıca idarın asidinden vücudu korumak da gerekir. Bu sebeple eğer idrar yaparken yanma yaşıyorsanız, idrar sonrası su ile vücut temizliğini de dikkatli yapmalısınız.
Ayrıca böbrek taşı gibi sebeplerle de çekilen idrar yapma ağrısını yine bol su tüketimi rahatlatacaktır.
Ancak uzun süren ve geçmeyen idrar ağrılarında mutlaka doktor muayenesinden geçilmeli ve ertelenmemelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|