Astigmatizm Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/04/21 08:29 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/30 05:51 •

Tüm insanlar, gözün doğal şekli nedeniyle oldukça düşük miktarda da olsa astigmata sahiptir

Astigmatizm Nedir?

Tüm insanlar, gözün doğal şekli nedeniyle oldukça düşük miktarda da olsa astigmata sahiptir. Eğri görme olarak da tanımlanan astigmatın asıl nedeni göz küresinin tam yuvarlar olmamasıdır. Astigmatın olağandan ileri görüldüğü durum ise göz kusuru olarak kabul edilmekte ve kişinin görme kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Astigmatın neden olduğu olumsuz görüş, uygun gözlük kullanımı ile iyileştirilebilmektedir.

Astigmat Neden Olur?

Göz, görme işlevini yerine getirirken, iki kez ışığı kırar. Bu kırılmalar neticesinde ışık ve nesnenin, retina üzerine düşmesini bekleriz. Görüntü retinaya ters bir şekilde düşer. Retina üzerine düşen görüntü, göz sinirleriyle birlikte beyne iletilir, beyinde bu görüntü tekrar düz hale döner, beyin bunu algılar ve görme işlevi tamamlanmış olur. 

Astigmat rahatsızlığında ise, görüntü tam olarak retinaya düşemez. Görüntü net oluşmadığı için de beyin tam olarak nesneyi algılayamaz ve böylece göz kusuru meydana gelir. 

Astigmat Nasıl Giderilir?

Göz kusurlarında en önemli husus, kusurun doğru tespit edilmesidir. Çünkü her göz kusuru için kullanılan gözlük türü farklıdır. Kusur doğru tespit edildiğinde tedavide etkin olacaktır. 

Göz astigmat hastalığında aşırı oval bir şekil alır. Zaten bu yapı sebebiyle görüntü retinaya perdeli bir şekilde düşer. Bu sebeple kullanılacak gözlüğün, görüntüyü retinaya tam olarak düşürebiliyor olması gerekir. Bunun için silindirik mercekli gözlükler kullanılır. Bu gözlükler sayesinde göz yapısı değişmez ancak görüntü doğru alana düşerek doğru görmeyi sağlar. Haliyle bu durum bir iyileşme değildir. Sadece gözlük takıldığında kaliteli bir görme sağlanmış olur.

Görme bozukluklarında kalıcı iyileşme, cerrahi müdahalelerle genelde giderilebilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi yapılamaz. Bunun kararını vermek için göz muayenesi olunmalı ve doktorun önerileri dikkate alınmalıdır.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?