Psikiyatr ve Psikiyatri
Psikiyatri, kalıtsal veya çevresel etkili psikolojik kökenli hastalıkları araştıran ve ilaç tedavisi uygulamaya yetkili sağlık bölümüdür. Doktorluk eğitiminde psikiyatri bölümünde ilerleyen doktorlar psikiyatr olarak isimlendirilirler. Obsesif-kompulsif, şizofreni ve duygudurum bozukluğu psikiyatride en sık rastlanan hastalıklardır. Yani psikiyatri; uzmanlık alanı olurken, psikiyatr uzman olan kişi anlamını taşır.
Psikiyatri Servisi Hangi Hastalıklara Bakar?
Yapılan araştırmalar pek çok rahatsızlığın altında psikolojik sebeplerin yattığını tespit etmiştir. Psikolojik danışmanlar bu sebeple bebeklik çağından tutun da ileri yaşlara kadar her yaş grubunda özelleşmiş ve insanların psikolojik travmalarına çare olmaya çalışmaktadır. Ancak bazı hastalıklar, sadece psikolojik terapilerle geçirilememekte, daha ileri düzey ve ilaçla düzeltilebilir konumda olmaktadır. Bu sebeple psikiyatrlar imdada yetişir ve bu durumları çözmeye çalışırlar.
Psikiyatrları psikolojik danışmanlardan ayırlan en temel özellik, ilaç yazma yetkisine sahip olmalarıdır.
Psikolojik Danışman Ne Yapar?
Psikolojik danışman, oyun, karşılıklı anlatma ve kaçılan duygularla yüzleştirme, müzikle terapi gibi; insanların kendilerine has problemlerini, çeşitli tekniklerle, ilaç kullanmadan iyileşmesini sağlayan bilim dalı mensuplarıdır.
Bu sayede travmaların kalıcı olmasını engeller, kişileri kaygılarından uzaklaştırır ve daha sağlam bir ruh haliyle daha kaliteli bir yaşam geçirmesini vaad eder. Bu sayede fizyolojik pek çok hastalıktan da kişileri korumuş olur.
Bir toplumun psikolojisi, o toplumun genel yaşanabilirliğini kontrol eder. Bir toplumda insanların psikolojisi ne kadar iyise, o kadar güler yüzlü, o kadar anlayışlı, o kadar iyi ilişkili bir toplum olur. Bu durumda bu toplumun unsuru olmak insanları daha mutlu ve daha sağlıklı kılar. Bu sebeple her toplumun psikolojik servislere ihtiyacı vardır. Ve yine bu sebeple okullardan tutun da, her beldenin, her hastanenin, her kurumun psikoloji ve rehberlik servisleri bizler için çok önemlidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.