İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Nedir ?

Yayın Tarihi : 2015/06/17 11:10 • Güncelleme Tarihi : 2020/06/26 13:46 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

İnsan papilloma virüsü, cilt üzerinde enfeksiyon oluşturan ve kanser oluşumuna neden olan bir DNA virüsüdür. Çoğunlukla serviks kanseri oluşumlarının baş sorumlusudur.

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Nedir ?

İnsan papilloma virüsü, cilt üzerinde enfeksiyon oluşturan ve kanser oluşumuna neden olan bir DNA virüsüdür. Çoğunlukla serviks kanseri oluşumlarının baş sorumlusudur.

HPV; hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür. Kadınlarda rahim ağzı kanseri, serviks kanseri,; erkeklerde ise pen*s kanserine neden olmaktadır.

HPV erkeklerde her zaman hastalık yapmaz. Cinsel organının dışarıya kapalı bir yapısının olmasının en büyük avantajı budur. Ancak bu durumda erkek taşıyıcı olduğunu fark etmeksizin kadın partnerine bulaştırabilir. Bu sebeple korunmanın önemli olduğu unutulmamalıdır.

HPV de Risk Grubu Kimlerdir?

Her yaşta bu virüs bulaşıp hastalık yapabileceği gibi 50-60 yaş arası en sık görülen yaş aralığıdır.

Birden fazla partnerle cinsel ilişkide bulunmak bu riski artırır.

HPV deri mukoza teması ile bulaşır.

Hastalıktan korunmanın en kesin yolu virüsle hiç karşılaşmamaktır. Bu hastalığın tedavisine ilişkin aşı çalışmaları devam etmektedir.

HPV Virüsü Varlığı Nasıl Anlaşılır?

HPV nin türleri vardır. Bu sebeple kuluçka süresinden, belirtilerine kadar pek çok farklılıklar söz konusu olabilir.

HPV bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında belirti verebilir. Yani bu hastalığın kuluçka süresidir.

HPV nin varlığını en belirgin gösteren siğillerdir. Özellikle genital siğil, anüs siğili ve ağız siğilleri sürekli kendini yeniler ve boyutları değişir.

Bu siğiller makat etrafında da toplanabilir. Vücudun nemli bölgeleri arasında geçiş yapabildiğinden bu durum oldukça normaldir.

Prezervatif HPV den Korur mu?

Prezervatif; pek çok cinsel hastalıktan koruyucu bir unsurdur. Bunun istisnası ise; fark edilemeyen yırtık veya süresi geçmiş prezervatiflerdir.

HPV de ise, prezervatifin tam olarak koruma sağladığı söylenemez. Çünkü HPV de sadece pen*s veya vajina değil, çevre dokularda da siğiller meydana gelir. Bu durumda deri temasından da bulaşabileceğinden dolayı prezervatif, HPV için güvenilir bir yöntem değildir. Ayrıca başka deri hastalıklarına karşı da prezervatif koruma sağlamaya bilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
İ******** :

Merhaba ben 8 aylık hamileyim vajinamda aşırı kaşınma oluyo doktora gittim üreme Yok dedi ilaç yazmadı üç ay kadardır bu kaşıntı devam ediyo ne yapmam gerekiyor teşşekürler


Cevap:

Vajinada kaşınma ilk olarak mantara bağlı vajinal enfeksiyon düşündürür.Vajen kültürü ve vajinadan alınan örneğin mikroskopik incelemesi bu konuda detaylı bilgi verecektir.

?