Anemi ( Kansızlık) Nedir? Anemi Nasıl Anlaşılır?

Yayın Tarihi : 2018/07/27 19:13 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/21 11:47 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Vücut dokularına oksijen taşıyan Hemoglobin (HGB) miktarının yaş ve cinsiyete göre olması gereken değerinin altına düşmesine anemi yani kansızlık adı verilir.
Anemi ( Kansızlık) Nedir? Anemi Nasıl Anlaşılır?

Anemi Nedir?

Vücut dokularına oksijen taşıyan Hemoglobin (HGB) miktarının yaş ve cinsiyete göre olması gereken değerinin altına düşmesine anemi yani kansızlık adı verilir. Anemide eritrosit olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin sayısında da düşüklük görülmektedir.

Anemi Nasıl Anlaşılır?

Anemi hastalarında vücutta solgunluk, halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi gibi şikayetler olur.Bu tür anemi şüphesinde doktorlar bir takım kan tahlilleri isterler. 

Anemi Tanısı Düşünülen Hastalara Doktorlar Tarafından Yapılan Kan Tahlillleri

Anemi düşünülen hastada ilk yapılması gereken test Hemogram (Kan sayımı)dır.
Otomatik kan sayımı( hemogram) cihazları Hemoglobin (HGB),  Hematokrit (HTC),  Eritrosit sayısı (RBC),  Eritrosit indeksleri (MCV, MCH, MCHC, RDW), Trombosit sayısı (PLT), Lökosit sayısı (WBC) ve Lökosit Formülü'nü çok kısa sürede ve büyük bir doğrulukla ölçebilmektedir.

Retikülosit sayısı da kan üreten kemik iliğinin çalışması hakkında bilgi verir. Anemi tedavisinin takibinde retikülosit testi doktorlar tarafından sık olarak istenmektedir.
Bu konuda retikülosit yüzdesinden daha çok mutlak retikülosit sayısı önemlidir. Akut kanama, hemolitik anemi, tedavi altındaki demir eksikliği anemisi, folat eksikliği ve pernisiyöz anemilerde de bu değer  yüksek bulunabilir. 

Anemi Tanısında Önem Taşıyan Tahliller

  • Transferrin Reseptörü (sTfR);
  • Ferritin,
  • Total demir bağlama kapasitesi (TDBK) ,
  • Serum demiri,
  • Periferik Kan Yayması

Anemi tanısı olan hastalar tercihen dahiliye ve hematoloji kliniklerinde muayene olup gerekli tahlillerini yaptırmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
i*** :

Merhaba ,
LÜTFEN.SONUÇLARIM AŞAĞIDAKİ GİBİ;
RBC-4,05,HGB-9,1,HCT-28,3,MCV-69,8,MCH-22,5,RDW-18,GGT-64,
DEMİR-22 TOTAL DEMİR BAĞLAMA KAPASİTESİ-445
FERRİTİN-8,48,HB sAg-5664
teşhis safra kesesi taş ve çamurlaşma denildi.Yalnız endişelendiğim karaciger enzimlerim yüksek olması neden kaynaklanıyor?


Cevap:

Safra ile ilgili problemlerde karaciğer enzimleri yükselebilir, ayrıca ciddi kansızlığınız var, tedavi olmanızı öneririz..

v********** :

selam iyi gunler ...31 yasindayim hic evlnmedim adet doneminde cok kan kayb etdgim icin kansizlik olustu , subseroz miyom var bende ama dok diyo bu kanama vermez ama kanazligim var bunu nasil duzelte bilirim Azerbycanda yasiyorum


Cevap:

Kan yapıcı ilaçlar ve gıdalar almalısın.Bu konuda sitemizdeki yazıları okuyabilirsiniz.

t*********** :

3 yaşında ikiz çocuklarım var, kızım oğlumdan herşeyde önce gidiyor, boyu 10 cm daha uzun 2 kilo daha ağır, hiçbirşey yemiyor ama hiçbişey, doktor kan tahlili yaptı ve bir sorun gözükmüyor biraz kansız dedi ve vitamin yazdı, iştahını artırmak için ne yapabilirim ?


Cevap:

Hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Zaten sonuçları da iyi çıkmış.Dengeli besleyin yeter de artar

?