Menopoz Neden Osteoporozu Getirir?

Yayın Tarihi : 2018/10/23 15:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/10/23 15:00 •

Menopoz; kadın üreme organlarının artık aktif yumurta üretmemesi neticesinde, adet görmemesi durumudur.

Osteoporoz ise; kemiklerin gücünü kaybetmesi neticesinde kemik ağrılarının oluşması ve kolaylıkla kırılabilir hale gelmesidir.

Menopoz Neden Osteoporozu Getirir?

Menopoz; kadın üreme organlarının artık aktif yumurta üretmemesi neticesinde, adet görmemesi durumudur.

Osteoporoz ise; kemiklerin gücünü kaybetmesi neticesinde kemik ağrılarının oluşması ve kolaylıkla kırılabilir hale gelmesidir.

Kadınların yaşı ilerledikçe ortak şikayetler bu iki hastalıktan kaynaklıdır. Öncelikle menopoz, ve onu takip eden osteoporoz kadınların korkulu rüyası olmuştur. Peki neden menopoz, arkasından osteoporozu getirir?

Adet görmek, fizyolojik bir olaydır ve pek çok hormonun kontrolünde gerçekleşir. Dıştan tek başına kullanılmayan yumurtayı rahimden kan yoluyla atmak olanak görünse de, vücudun dengesini sağlayan pek çok hormon bu duruma eşlik eder. Hatta sadece adet görme anında değil, vücudun adet hazırlık dönemi, oluşum dönemi hatta sonrasında da devam eden bir hormon sirkülasyonu vardır. menopoz gerçekleştiğinde artık bu rutinler bozulur ve hormonlar dengesini kaybeder. Zaten menopozda ateş basmaları, ter bezlerinin çok çalışması, aşırı sinirlilik ve stres hali gibi durumlarda bu hormon düzeninden kaynaklanır. Vücudun bu durumlara alışması bir süreçtir.

Menopozda üretilmeyen hormonlardan biri de kemiklerin kalsiyumu emmesini sağlayan D vitaminidir. Vücutta D vitamini yeteri kadar olmadığında, bağırsaklar da dışarıdan gelen kalsiyumu emerek vücuda katmakta zorlanır. Kalsiyumla beslenemeyen kemiklerde, kemik ağrıları başta olmak üzere; güçsüzlük, halsizlik, ufak darbelerde dahi kırılma ve iyileşememe görülür.

Bu sebeple menopoz sonrası D vitamini takviyesi son derece önemlidir. Öncelikle besinlerle D vitamini desteklenmeli, ancak yeterli gelmiyorsa bu durumda doktor kontrolünde ilaç takviyesi alınmalıdır.

D vitamininden zengin besinler; yumurta, balık, süt, bazı sebzeler (mantar, patates). Ancak bunların dışında en kaliteli D vitamini kaynağı güneş ışığıdır. Bu sebeple doğru saatlerde, güneş altında en az 15 dakika durmak, vücuda ihtiyacı olan D vitaminini sağlayacaktır. Kış günlerinde bu saatler, güneş ışığının yoğun olduğu öğlen vakitleriyken, yaz aylarında aşırı sıcaktan etkilenmemek için, 11-14 saatleri haricinde kalan güneşli saatlerdir. Ancak güneşte kalma süresi de deri sağlığı açısından abartılmamalıdır ve güneş, şapka gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Özellikle ilerleyen yaşlarda tansiyon, kalp hastalıklarında güneşi gereğinden fazla almanın zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?