;

Siroz Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/11/22 12:39 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/22 12:39 •
Karaciğer vücudun kimya fabrikası gibi çalışan bir organımızdır

Karaciğer vücudun kimya fabrikası gibi çalışan bir organımızdır. Kan şekerinin düzenlenmesinden, yağ, şeker ve proteinlerin birbirine dönüşmesine kadar birçok görevleri vardır. Başta alkol kullanımı olmak üzere hepatit türü hastalıklar sonucunda karaciğerin yapısı düzensizleşir ve hücreler hasara uğramaktadır. Hücrelerin yok olması ile karaciğer küçülür ve görevini yerine getiremeyecek hale gelir. Karaciğerin bozulması hayati tehlikeye yol açan bir sorundur.  Bu sebeplerden dolayı iyileşmesi imkansız olan siroz hastalığı ortaya çıkmaktadır. Sirozlu bir karaciğer küçülmüştür ve pürtüklü bir yapıya sahiptir. Karaciğerde demirin aşırı birikmesi, safra kesesi hastalıkları, kronikleşmiş kalp yetmezliği sirozun diğer nedenlerindendir.  Vücudumuzun savunma sistemi karaciğerdeki bozukluk olduğunda kendi hücresini yabancı bir hücre olarak algılar ve bu hücreyi yok eder. Uzun süre ağrı kesici gibi ilaçların kontrolsüz kullanımı, kimyasal ilaçlara temas etme siroz oluşmasına etkendir.


Hastalık ilk ortaya çıktığında yorgunluk, çabuk yorulma, iştahsızlık, sarılık, kaşıntı, bulantı, aşırı gaz birikimi, özellikle bacaklarda ve karında şişlik, kabızlık, erkeklerin göğsünde büyüme görülmektedir. Başka hastalıklarda da bu belirtiler görülebilir. Hastalığın daha ileri evresinde belirtiler şiddetli ve tanı koydurucudur. Gözle görülür bir kilo kaybı başlar. Hasta yemek yemek istemez. Bacaklar zayıflar. Dokularda su tutamaz hale gelir.
Yemek borusundaki damarlar patlayarak iç kanama olabilir. Karaciğer zehirli maddeleri süzer fakat siroz sonucu bu görevi yapamaz ve bu zehirli maddeler hücreleri tahrip eder.
Yapılan ilk muayenede doktor hastanın geçmişiyle ilgili bilgi alır. Daha sonra elle yapılan muayeneyle karaciğerin nasıl olduğuna bakılır. Siroz hastalarının karaciğeri serttir. Kenarları ise çok belirgindir. Siroz hastalarının çoğunun dalağı büyüktür. Hasta sararmış, yanaklar ve eller kırmızılaşmıştır. Bacaklar zayıf ve karın da su topladığından elle muayene ile karında su birikip birikmediğini anlayabilir.
Kesin tanı koymak için ise kan tahlilleri ve gerekirse karaciğerden parça alımı yapılır. Karaciğer hücrelerinin kanda ne durumda olduğu incelenir. Bunun dışında ultrason görüntüleme ile karaciğer görüntülenir. Alkole bağlı sirozun tedavisi yoktur. Yine de hastalığın erken tanısı sonucu alınan bazı önlemlerle hastalığın şiddeti azaltılabilir ve bazı belirtiler hafifletilerek hastayı rahatlatmak amaçlanır.
Bunlar dışında yaptıklarımız ile alacağımız önlemler ile hastalık kısmen de olsa kontrol altına alınabilir.  İlk başta kesinlikle alkolü bırakmak gerekir, vücuttaki eksikliklerin giderilmesi için vitamin alımı gerekebilir, sirozlu hastaların tansiyonu yüksek olur.
Bunu kontrol etmek için tansiyon ilaçları önerilir, idrar söktürücü ilaçlarla karında biriken su miktarı azaltılmaya çalışılır, aşırı yağlı yemekler yenmemelidir. Bunların dışında en son yapılacak tedavi organ naklidir. Hastalığın iyileşmesi mümkün olabilir fakat bu nakil sonucu karaciğerin vücuda uyumu da gerekmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar da bu yönde etkili olmaktadır.



Yorumlar

Yorum
; ;