Down Sendromu Nasıl Yönetilir?
Down sendromu; kromozomal yani genetik bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan; 2 tane olması gereken 21. Kromozomun 3 tane olmasıdır. Genellikle anne karnında tespit edilen down sendromunun bir tedavisi yoktur ancak doğru yaklaşımla gelişim sağlanabilir.
Down sendromu; kromozomal yani genetik bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan; 2 tane olması gereken 21. Kromozomun 3 tane olmasıdır. Genellikle anne karnında tespit edilen down sendromunun bir tedavisi yoktur ancak doğru yaklaşımla gelişim sağlanabilir.
Down sendromlu doğan bebekler, tıpkı sağlıklı doğan bebekler gibi; yemeye, temizlenmeye, sevilmeye ihtiyaç duyarlar. Ergenliklerinde sağlıklı bireyler gibi; cinsel kimlikleri gelişir, hormonal ve fiziksel değişimler geçirirler, agresifleşirler. Günlük hayatta sağlıklı insanlar gibi; kırılırlar, küserler, alınırlar, aşık olurlar severler. Yani bir birey olarak toplumda yer alabilirler ve topluma karışabilirler. Diğer bireylerden en önemli farkı; öğrenme güçlükleri vardır. Bu sebeple yapılması gereken tek şey; doğru zamanda eğitime başlayarak down sendromlu çocuğu topluma kazandırmaktır.
Her bebek sevgi ve ilgiyle büyür. Down sendromlu bebeklerde böyledir. Onları öncelikle aileleri kabullenmeli ve eğitim sürecine erken başlamalıdırlar. Gerekli eğitimi önce aile almalı ki; evladını doğru şekilde yönlendirebilmelidir. Özellikle bebeğin fiziksel eğitimi bu aşamada çok önemlidir. Bebekte çok ciddi başka sağlık problemleri yoksa doğumdan itibaren ilk iki ay içinde fizik tedavi başlanmalı ve bebeğin kasları kuvvetlendirilmelidir. Böylece vaktinde yürümesi, kendi yemeğini yiyebilmesi, oyunlar oynayabilmesi ve sosyalleşmesi bakımından yaşıtlarıyla uyum sağlayabilecektir.
Psikolojik eğitimleri ise, bebeklikten itibaren çok önemlidir. Bu bebeklerle iletişim kurmak; şarkı söylemek, sık sık konuşmak, eğitici oyunlar eşliğinde kişisel bakımın öğretilmesi çok önemlidir.
Son zamanlarda artan farkındalıklar ve zamanında eğitim sayesinde artık down sendromlu bireyler sosyal hayatta daha etkin rol oynamaktadır. Eskiden nasıl olsa engelli denerek hiçbir eğitim verilmez ve aile içinde asosyal yaşamaya mahkum kalırlardı. Ancak eğitimin farkı görüldüğünde artık down sendromlu bireyler istenilen düzeye taşınmıştır. Daha da önemlisi doğru eğitim sayesinde artık down sendomlular da, kendi işlerini, kişisel bakımlarını kendileri yapabilir, hatta çalışarak ekonomik bağımsızlıklarını dahi ilan edebilmişlerdir.
Eğitim herkes içindir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|