Kan Kanseri Türleri

Yayın Tarihi : 2019/02/15 16:03 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/15 18:27 • Yazar: Arda Bayraktaroğlu
Kan kanseri, kan hücrelerini ve kan hücrelerinin yapıldığı kemiklerin içinde bulunan süngerimsi doku olan kemik iliğini etkiler. Bu kanser, kan hücrelerinin davranışlarını ve iyi çalışmalarını değiştirir.
Kan Kanseri Türleri

Kan Kanseri Türleri

Kan kanseri, kan hücrelerini ve kan hücrelerinin yapıldığı kemiklerin içinde bulunan süngerimsi doku olan kemik iliğini etkiler. Bu kanser, kan hücrelerinin davranışlarını ve iyi çalışmalarını değiştirir. 

Üç çeşit kan hücreniz bulunur:

  • Bağışıklık sisteminizin bir parçası olarak enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri
  • Vücudunuzun dokularına ve organlarına oksijen taşıyan ve ciğerlerinize karbondioksiti götüren kırmızı kan hücreleri
  • Yaralandığınız zaman kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositler

Üç tip kan kanseri bulunur:

  • Lösemi
  • Lenfoma
  • Miyelom

Kan kanserleri, vücuttaki kan üretim sistemini (lenfatik sistem ve kemik iliği) etkileyen kanserlerdir.  Bütün bu kanser türleri farklı tiplerdeki beyza kan hücrelerine etki eder ve davranışları hepsinin farklıdır.

Lösemi

Lösemili hastalar enfeksiyonla savaşamayan çok sayıda beyaz kan hücresi üretir. Lösemi etki ettiği beyan kan hücresine ve hızlı veya yavaş büyümesine göre dört çeşide ayrılır.

Akut Lenfoblastik Lösemi(ALL). Beyaz kan hücrelerimizden olan lenfositler kemik iliğindeki öncü hücreleri olan lenfoblastlardan oluşurlar. Akut lenfoblastik lösemi, lenfoblastların olgunlaşma sürecinin bozulması neticesinde oluşan anormal hücrelerin kontrolsüz olarak aşırı çoğalmaları ile ortaya çıkar. Lösemi hücreleri denen bu anormal hücreler işlevsizdirler, hızla çoğalarak normal hücrelerin yerini alır ve hastalık belirtilerini oluştururlar.

Çocukluk dönemi lösemilerinin % 80'i ALL iken, tüm erişkin lösemilerin %20'sidir.

ALL olma riskiniz daha fazla olabilir eğer:

  • ALL’li bir kardeşiniz varsa
  • Önceden başka bir tür kanser için kemoterapi aldıysanız
  • Radyasyona fazla maruz kaldıysanız
  • Down sendromlu veya başka bir genetik bozukluğunuz varsa

Akut miyeloid lösemi (AML). Normalde beyaz kan hücrelerinin, kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin içinde büyüyen miyeloid hücrelerde başlar. AML türde de sağlıklı kan hücrelerinin sayısını azaltır. Bu tür lösemi hızlı büyür.

AML genelde 65 yaş üzeri kişilere etki eder ve kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür.

AML olma riskiniz daha fazla olabilir eğer:

  • Kanser için kemoterapi tedavisi gördüyseniz
  • Benzen gibi kimyasallara maruz kaldıysanız
  • Sigara kullanıyorsanız
  • Genetik bozukluğunuz varsas

Kronik Lenfositer Lösemi (KLL). Genellikle orta yaşta veya sonrasında görülen, kemik iliği ve kanın yavaş seyirli kanseridir. Beyaz kan hücrelerimizden olan lenfositlerin kemik iliği, kan ve lenf düğümlerinde kontrolsüz ve anormal sayıda artmasıyla oluşur. Vücudun savunma hücrelerinden olan lenfositler görevlerini yapamazlar, enfeksiyonlara karşı vücut savunmasız kalır, anormal sayıya ulaşan bu hücreler (lösemi hücreleri) normal hücrelerin yapılmasına da engel olur ve hastalık belirtileri ortaya çıkar.
İstatistiksel olarak sıklığı araştırılan ülkelerde  erişkinde ikinci sıklıkta görülen lösemi çeşididir. Genellikle 60 yaşın üzerinde görülüyor olsa da hastaların % 15 kadarı 50 yaşın altındadır.

Kronik miyeloid lösemi (KML). Bu kan kanseri de AML gibi miyeloid hücrelerinde başlar fakat anormal hücreler AML’ye göre daha yavaş büyürler.

KML erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görülür. Nadiren çocuklarda da ortaya çıkabilir.

Lenfoma

Lenf sisteminde ortaya çıkan kanserdir. Damarlardan oluşan bu ağ lenf bezlerini, dalğı ve timüs bezini içerir. Damarlar vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olacak olan beyaz kan hücrelerini depolar ve taşır.

Lenfomalar, lenfosit adı verilern beyaz kan hücrelerinde başlar. İki temel lenfoma türü vardır:

  • Hodgkin lenfoma B lenfositi veya B hücreleri olarak anılan immun hücrelerde başlar. Bu hücreler mikroplarla savaşan ve antikor olarak anılan proteinleri üretirler. Hodgkin lenfoma taşıyan kişiler, lenf bezlerindeReed-Sternberg hücreleri adı verilern büyük lenfositlere sahiptir.
  • Non-Hodgkin lenfoma B hücrelerinde ya da T hücrelerinde başlar. Hodgkin lenfomaya göre daha yaygın bir kan kanseri türüdür.

İki tür de kendi içinde alt başlıklara bölünmüştür. Bu alt başlıklar kanserin nerede başladığına ve nasıl davrandığına bağlı olarak tanımlanmıştır.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin lenfomaya yakalanma riski daha yüksektir. Epstein-Barr virüsü, HIV de bu riski arttıran faktörlerdendir.

Lenfoma çoğunlukla 15-35 yaş arası kişilerde ve 50 yaş üzerindeki kişilerde teşhis edilir.

Miyelom

Kemik iliğindeki plazma hücrelerde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Plazma hücreleri, antikor yapan bir tür beyaz kan hücresidir.

Miyelom hücreleri kemik iliği boyunca yayılır. Kemiklerinize zarar verebilir ve kemiklerinizde bulunan sağlıklı kan hücrelerini dışarda bırakabilir. Bu hücreler aynı zaman da enfeksiyonla savaşamayan antikorları üretir.

Bu kanser çoğunlukla multipl miyelom olarak anılır çünkü kemik iliğinizin birden fazla yerinde bulunur.

50 yaş üstü erkeklerde ve Afrika kökenli Amerikan vatandaşlarında ortaya çıkma riski daha fazladır:

Miyelom olma riskiniz daha fazladır eğer:

  • Miyelom olan akrabalarınız varsa
  • Obez iseniz
  • Radyasyona fazla maruz kalıyorsanız


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?