Diş Gangreninin Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/04 18:12 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 12:38 •

Diş gangreni dişin kaybına kadar ciddi sonuçlar doğuran bir diş hastalığıdır.

Diş Gangreninin Nedenleri Nelerdir?

Diş gangreni; dişin pulpa tabakasının (sinir-damar ağı) mikroorganizmalarca işgali sonucu canlılığını kaybettiği  durumdur.
Özellikle dişin çeşitli nedenlerle  içerdiği protein, karbonhidrat ve yağların kimyasal olaylar sonucu parçalanması olarak da bilinir.
Çürüğe meyilli dişlere sahip kişilerin  daha çocuk yaşlardayken ilk çıkan daimi dişlerinde bile aşırı çürükten dişlerde  pulpa gangrenine rastlanılmaktadır.

Diş gangreni dişin kaybına kadar ciddi sonuçlar doğuran bir diş hastalığıdır. Diş gangreni birçok nedenle ortaya çıkabilir.

Diş gangreni nedenleri nelerdir?

Diş gangrenine ani oluşan darbeler sonrası dişin kırıldığı durumlarda sıklıkla rastlanılabilmektedir. Ayrıca  sürekli ve yavaş yavaş etki yapan yüksek dolgular, sızıntılar, sinire ulaşan çürükler de diş gangreni etkenleri arasında bulunmaktadır.

Diş Bakımı Neden Önemlidir?

Diş, konuşmaya yardımcı olmak, estetik görünmenin yanında; en önemli sindirim organlarından biridir. Yani besinlerin ilk alındığı, çiğnendiği, mideye girmeye hazır hale getirildiği organdır. Dişlerinize iyi bakmadığınızda aksaklıklar da peş peşe gelecektir. 

Başta çürüklerle başlayan diş problemleri, diş kayıpları hatta diş eti kalıcı hastalıklarına kadar yol açabilmektedir. 

Bu sebeple sadece diş problemleri ortaya çıktığında değil, problem oluşmadan engellemek gerekir. Diş bakımı işte bu aşamada ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağından itibaren bu alışkanlık doğru şekilde kazandırılmalıdır. 

Diş bakımında en önemli unsurlardan biri de, düzenli diş hekimi kontrolleridir. Malesef günümüzde bir diş problemi yaşamadan diş hekimine giden insanların sayısı oldukça azdır. İnsanlar çoğunlukla diş ağrılarıyla diş hekimine gitmekte, hatta çoğu kişi de diş ağrısıyla uzun süreler yaşamakta ve artık dayanamayacak konuma geldiklerinde diş hekimine gitmektedir. 

Bu davranışlar son derece yanlıştır. Çünkü çürük bir dişle yaşamak, sadece o dişi etkilemez. Zamanla diğer dişlere, diş etine, apnelere hatta diş eti gangrenine dahi sebep olabilir. 

Hiçbir şikayet olmasa dahi çocukların 6 ayda bir, yetişkinlerin ise senede bir kez diş hekimi kontrolünden geçmeleri gerekir.

Bunun yanında günde en az iki kez diş fırçalama, yan yüz ve ara yüz fırçalama, dil ve damak temizliği, diş ipi kullanımı da önemli yere sahiptir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?