Kan Sayım Parametreleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/26 22:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/17 18:52 •
Kan sayımı yaygın olarak kullanılan bir tahlildir
Kan Sayım Parametreleri Nelerdir?

Kan sayımı yaygın olarak kullanılan bir tahlildir. Genel olarak kan sayımında kullanılan parametreler aşağıda açıklamalı olarak verilmiştir;


RBC (red blood cells):  Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir.Düşükse anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır. Yüksek olduğu durumlara örnek vermek gerekirse, yüksek rakımlı yerde yaşayan kişilerde yüksekliği görülebilir. Ayrıca KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) olanlarda,bazı böbrek hastalıkları ve polisitemide de yükseklik olabilir.

MCH:  Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir. 

MCV (mean corpuscular volume): Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşükse eritrositler daha ufaktır, yükilişkie daha genişlemişlerdir.Demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür, MCV yüksektir.  

MCHC: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration: Eritrosit hemoglobin konsantrasyonunun yüzde olarak ifadesidir. 

RDW: Red Cell Distribution Width kelimelerinin baş harfidir, yani erirtrosit dağılım genişliği demektir.

Hgb (Hemoglobin): Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri düşer. 

Hct (Hematokrit): Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi’de artar. 

PLT (Platelets): Trombositlerdir. Pıhtılaşmayı sağlayan hücerelerdir.  

WBC (White Blood Cells-Lökosit): Beyaz kan hücreleri(Akyuvarlar) Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir. Enfeksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir. Ayrıca lösemi’de yükselir.Ancak lösemide çok yüksek rakamlara çıkmaktadır.Her lökosit yüksekliğinde lösemi korkusuna kapılmamalıdır.Hematoloji doktorları gerekli görürlerse periferik yayma adı verilen bir tahlille yüksek çıkan lökosit değerlerini araştırırlar.Düşük değerlerde çıktığında ise lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında ve viral enfeksiyonlarda wbc değeri düşük çıkar. Bazı lökosit(wbc) türleri de klinik olarak öneme sahiptir.  

Nötrofil (neu) : Bakteriyel enfeksiyonlarda artar. 

Monosit: Bazı bakteriyel enfeksiyonlarda,akut enfeksiyonlar sonrası iyileşme dönemlerinde, bazı kan hastalıklarında,bazı ateşli hastalıklarda yüksek çıkabilir 

Lymphocytes: (Lenfositler) Viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artarken HIV enfeksiyonu yani AIDS’te düşer. 

Eosinofil: (Eozinofiller) Allerjide ve paraziter hastalıklarda yükselir.  

Basofil: Lökositler arasında en az bulunandır. Klinik olarak tek başına fazla bir anlamı yoktur.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
p*********** :

Lokosit sayisi 4.8 Eritrosit sayisi 4.58 Hb 12.9 Hct 37.9 Mcv 83 Mch 28 Mchc 34 Rdw 15.9 Trombosit 172 mpv 11.5 pct 0.20 pdw 40.9 lenfosit 36.9 monosit 3.4 notrofil 59.8. Yaşım 25 .degerlerim normal mi tesekkurl


Cevap:

Bizlere sormuş olduğunuz tahlil sonuçları  hemogram  diğer adıyla da kan sayımı testinde yer alan parametrelerden sadece birkaçı.Kan sayımı tahlilinin ekibimizce sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte yorumlamak yararlı olacaktır. Test raporunuzda yer alan diğer hemogram parametrelerinde bir  sapma sorun yoksa, kan sayımı sonuçlarınızda kayda değer bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?

y************** :

MONO% (Monosit yüzdesi) * 11.3 Referans aralığı 3 - 10.. 2 ay önce akut faranjit geçirmiştim, çene altı bezeleri hala gecmedi ve yaptırdığım tahlilde 20 değerden sadece Monosit yüzdesi bu şekilde yüksek. Önemli birşey midir acaba?


Cevap:

Monositin yüzde 12  ye kadar yükselmesi olağandır.Momosit değerinizde ciddi bir problem görmüyoruz.

e********* :

Merhaba, yaşım 19 WBC: 3.59. LYM#: 1.44 NEU#: 1.84. PDW: 16.2 tahlil kağıdının sol tarafında yazan değerlerden farklı gelen sonuçlarımı yazdım. Tahlili cildiyeden yaptırmıştım. Acaba tehlikeli bor durum var mı? Başka uzman doktorlara gitmeli miyim?


Cevap:

WBC değeriniz düşük. Viral enfeksiyonlarda wbc yani lökosit değeri normalin altına inebilir.Enfeksiyon sonrası dönemde ise bu değerde yükselme beklenir, bir kaç hafta sonra wbc testini tekrar ettirin.Yine düşük çıkarsa ileri tetkik ve muayene için bir hematoloji uzmanına başvurun.WBC testi ve wbc düşüklüğü ile ilgili aşağıda çok daha detaylı bilgi bulabilir, bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları görebilirsiniz.WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliğihttp://tahlil.com/lokosit-wbc-nedir-lokosit-yuksekligi-ve-lokosit-dusuklugu

b********* :

Merhaba. Geçen hafta çene altında çıkan bir bezeden dolayı doktor kan tahlili istedi. Sonuçları birde size sormak istedim. CRP 0.08 (Referans Aralığı < 5) MCV 79.17 (81.1 - 96) MCH 24.52 (27.0 - 31.2) MCHC 30.98 (31.8 - 35.4) PCT 0.2 (0.0 - 9.99) Sedimentasyon 60dk. 22 (0 - 20)


Cevap:

Sedimentasyon değeriniz biraz yüksek, enfeksiyon yönünden araştırılmalı ve gerekli tedavi sonrası bezeler yeniden değerlendirilmelidir..

m*********** :

Merhabalar. son birkaç gündür kendimi iyi hissetmediğim için doktora gittim ve tahliller yaptırdım lakin yorumlatamadım .Bana yardımcı olursanız sevinirim. CRP Türbidimetrik15,4 HGB 11,5 - HCT 35 - MCV 79,7 - MCH 26,2 - RDW 15,2 - MON 13,1 - EOS 0,4 - BAS 0,5 TEޞžEKKÜR EDİYOR VE BEKLİYORUM.


Cevap:

CRP değeriniz yüksek.CRP bir akut faz reaktanıdır. CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve romatizmal durumlar gibi ihtimaller gelir.CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.CRP YÜKSEKLİĞžİ NEDİR?http://tahlil.com/crp-yuksekligi-ne-anlama-geliyor-normal-degerler-0-5-arasi-iken-183-ne-gibi-bir-anlam-ifade-edebilir


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?