Korona Virüs Testinde Süreç Nasıl İşler?

Yayın Tarihi : 2020/03/12 10:51 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/13 15:17 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Bir anda dünya gündemine oturan ve gün be gün can kayıplarını artıran hastalığı öncelikle tanımlamak gerekir. Korona virüs soyu incelendiğinde; daha önce yine dünya çapında ölümlere sahip olan MERS ve SARS ailesiyle yakından ilgilidir. Bu hastalıkların hepsi de solunum sistemine yerleşen ve bu yolla vücudu ele geçiren hastalıklardır.

Korona Virüs Testinde Süreç Nasıl İşler?

Bir anda dünya gündemine oturan ve gün be gün can kayıplarını artıran hastalığı öncelikle tanımlamak gerekir. Korona virüs soyu incelendiğinde; daha önce yine dünya çapında ölümlere sahip olan MERS ve SARS ailesiyle yakından ilgilidir. Bu hastalıkların hepsi de solunum sistemine yerleşen ve bu yolla vücudu ele geçiren hastalıklardır.Özellikle Covid-19 adı verilen Korona enfeksiyonu akciğeri hızlı ve 2 taraflı tutmasıyla diğer enfeksiyonlara göre çok daha ağır seyretmektedir.

Ayrıca solunum yolu hastalıkları, bulaşma olasılığı en yüksek hastalıklar olduğundan, kolayca yayılabilmektedir.  

Korona virüs, pek çok farklı alt cinslerde görülür. Bunların her biri küçük farklarla birbirlerinden ayrılırlar. İnsan, yarasa, domuz, kemirgen, kanatlılar, kedi ve köpeklerde birbirinden farklı formlarda bulunurlar.

Korona Virüs Takibi Nasıl Yapılır?

Hastada öncelikle ateş ve nefes darlığı değerlendirilir. Şayet bu iki bulgu aktifse ivedilikle önlem alınır ve hastaya tıbbi maske takılarak izole bir muayene birimine alınır.

Kişinin yurt dışı bağlantısı ve son 14 gün içindeki aktifliği araştırılır. Temasta bulunduğu kişiler değerlendirilir. Bu bağlantı da tespit edilirse il veya ilçe sağlık müdürlüğüne sağlık kuruluşunca bildirilir.

Hastanın, organizasyonca belirlenen 2. Veya 3. Basamak hastanelere sevki yapılır.

Bu hastanelerde öncelikle hasta, dış dünyadan izole edilir ve covid-19 rehberine uygun olarak solunum yolu örnekleri alınır.

Hastada İlk Korona Testleri Negatifse;

Alternatif olan diğer hastalığın rutin tedavisi uygulanır ve hasta 48 saat gözlemde tutulur. 48 saat sonra yapılan covid-19 testlerinde;

Hastada hala örnek negatif ise  artık hastalığın olmadığı anlaşılır ve alternatif tedavi yöntemleri denene bilir.
 
48 saat sonunda kişide beklenen iyileşme görülüyorsa hasta; evde izolasyona devam edilerek tedavisine devam edebilir.
 
Örnek pozitif çıkarsa covid-19 a literatürde belirlenen tedavi uygulanır. Artık kesin tanı konmuştur. Covid -19 testlerini Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş halk sağlığı laboratuvarları yapmaktadır. 

Hastalarda Korona Testi Pozitif Çıkınca Ne Olur?

Covid-19 testleri pozitif çıktığı andan itibaren hasta titizlikle tedavi sürecine alınır. Hastanın durumu burada yol gösterici olandır. Şayet ihtiyacı varsa yoğun bakım odalarında tedavisi yapılır.

Korona Enfeksiyonunda İyileşme Kararı Nasıl Verilir?

Hastaya gerekli tedaviler uygulandığında ve genel durum da düzeldiğinde ve covid-19 testi negatif çıkıyorsa iyileştiği düşünülür. Ancak bu test 48 saat aralıklarıyla tekrar yapılır. Son iki test negatif çıktığında, hasta iyileşmiş kabul edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?