Hamilelikte Meme Ucu Neden Koyulaşır?
Hamilelik sürecinin sonlarına doğru kadında görülen en belirgin fiziksel değişimlerden bir tanesi de meme ucunun normal görünümünden çok daha belirgin olması ve koyulaşmasıdır.
Hamilelik sürecinin sonlarına doğru kadında görülen en belirgin fiziksel değişimlerden bir tanesi de meme ucunun normal görünümünden çok daha belirgin olması ve koyulaşmasıdır. Bu durum oldukça normaldir ve doğumla birlikte süt salgısının yapılacağına bir işarettir. Meme ucunda oluşan koyu renkli ve şekli asimetrik benlere ise mutlaka dikkat edilmeli, ilgili doktor tarafından incelenmelidir.
Gebelik ve Meme
Meme ve rahim kasları birbiriyle bağlantılıdır. Çünkü annelik içgüdüsü, bu hormonların birlikte görev yapmasıyla ortaya çıkar. Hatta normal doğumla hemen, sezaryen doğumla daha geç süt gelmesinin sebebi de bu kasların ve hormonların birlikte çalışmasıdır. Eğer anne rahmi kasılıyorsa, vücut bebeğin geldiğini anlıyor ve memelere süt salgılaması için haber gönderiyor neticede süt kanalları açılıyor.
Bu sebeple gebelikten de haberdar olan memelerde bazı değişimler meydana geliyor. Göğüslerin şişmesi, büyümesi, hassaslaşması ne kadar normalse; meme ucu kararması da o kadar normaldir. Vücudun doğuma ve emzirmeye hazırlanması anlamına gelir. Bu sebeple tedirgin olacak bir durum değildir. Hatta bununla birlikte, meme ucu belirginleşmesi, büyümesi de normal bir durumdur.
Meme Ucunda Hangi Değişimler Tehlikelidir?
Gebelik ve adet dönemi haricinde meme ucunda kalıcı; renk değişimi, şekil bozukluğu, ben lekesi ortaya çıkması, başka bir bölgede olmadığı halde sadece memede olan kırmızı noktalar şeklinde şişkinlikler, meme ağrısı ve ele gelen sertlikler meme için riskli durumlardır. Özellikle genetik olarak meme kanseri yatkınlığı olan kişiler, hiçbir şikayetleri dahi olmasa da; 30 yaşlarından sonra düzenli olarak meme kontrolü olmalı ve gerekli tahlilleri yaptırmalıdır.
Genelde meme kontrolleri ileri takipler ile yapılır. Bu kontroller ihmal edilmemeli ve üzerinde durulması gereken meselelerdir. Unutulmamalıdır ki; erken teşhis her zaman daha çabuk ve daha olumlu sonuçlar ortaya çıkarır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.