Kreatinin Kan Testi İçin Normal Aralık Nedir?
Bu makalemizden, kreatinin kan testinin ne olduğunu, ne işe yaradığını, düşük ve yüksek seviyelerin ne anlamlara geldiği gibi kreatin hakkındaki soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Kreatinin kan testi kandaki kreatinin seviyesini ölçer. Böbreklerin ne kadar iyi çalıştığının önemli bir göstergesi olduğu için bu kan testinin sonucu faydalıdır.
Kreatinin, kasların enerji yapmak için kullandığı kreatinin atık ürünüdür. Genellikle, kreatinin kanda vücudun idrarı terk ettiği böbreklere doğru hareket eder. Kandaki yüksek seviyeler böbreklerin doğru çalışmadığını gösterebilir.
Kreatinin kan testi, doktorların böbrek hastalığını teşhis etmesine yardımcı olur. Kötü işleyen bir böbrek, kreatinin filtreleyemez ve genellikle kan seviyelerinin yükselmesine neden olur.
Testin Amacı Nedir?
Vücut kreatinin sabit bir hızda üretir ve seviyeleri ölçmek için sadece rutin bir kan örneği gerekir.
Kreatinin düzeylerinin ölçülmesi, genel böbrek fonksiyonunun bir göstergesi olan glomerüler filtrasyon hızını (GFR) tanımlamak için mükemmel bir yoldur.
Kronik böbrek hastalığının çok az belirtisi vardır, bu yüzden kreatinin düzeylerinin izlenmesi önemlidir.
Test Ne İçerir?
Bir doktor veya bir sağlık uzmanı kan testini yapacaktır.
Testten önce, aşağıdakilerle ilgili sorular sorabilirler:
- beslenme
- fiziksel aktivite
- herhangi bir takviye
- kullandığınız ilaçlar
Kan testi sırasında herhangi bir tıbbi durumu ve aile geçmişinde böbrek hastalığı varsa tartışmak en iyisidir.
Kan testinden önce yiyecek veya içeceklerden kaçınmaya gerek yoktur.
Kan testi, kol veya eldeki bir damardan kan alarak gerçekleştirilir. Doktor daha sonra numunenin analiz edilmesi için bir laboratuvara gönderir.
Düşük veya Yüksek Sonuçlar Ne Anlama Gelir?
Böbrekler kandaki kreatinin seviyesini normal bir aralıkta tutmaktan sorumludur.
Serum kreatinin için normal referans aralığı, erkekler için litre başına 60 ila 110 mikromol (mmol/L) (desilitre başına 0.7 ila 1.2 miligram (mg/dL)) ve kadınlar için 45 ila 90 mmol/L (0.5 ila 1.0 mg/dL) ' dir.
Yüksek Seviyelerin Nedenleri
Yüksek kreatinin düzeylerinin bazı nedenleri şunlardır:
Kronik böbrek hastalığı
Böbrekler hasar gördüğünde, kreatinin kandan çıkarılmasında sorun yaşarlar ve seviyeler yükselir.
Doktorlar, kronik böbrek hastalığını gösterebilecek daha spesifik bir önlem olan GFR'yi hesaplamak için kreatinin kan testinin sonucunu kullanırlar.
60 veya üzeri bir GFR normal kabul edilir, 60'dan daha az bir GFR böbrek hastalığına işaret edebilir. 15 veya daha az bir seviye tıbbi olarak böbrek yetmezliği olarak tanımlanır.
Böbrek darlığı
Büyümüş prostat veya böbrek taşı gibi idrar akışındaki tıkanma böbrek darlığına neden olabilir. Bu tıkanıklık, idrarın böbrekte birikmesine neden olabilir ve böbreğin düzgün çalışmasını engelleyebilir ve bu da kreatinin seviyesini yükseltir. Bu durumun tıbbi terimi hidronefrozdur.
Kuruma
Şiddetli dehidrasyon, kreatinin seviyelerini etkileyecek böbrek hasarı için bir risk faktörüdür.
Artan protein tüketimi
Bir kişinin yediği şey kreatinin seviyeleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, proteinler ve pişmiş et kreatinin içerir, bu nedenle faaliyet seviyeleriniz için önerilen et veya diğer protein miktarından daha fazla yemek ya da takviyeler yoluyla diyete ekstra protein eklemek yüksek kreatinin seviyelerine neden olabilir.
Yoğun egzersiz
Kreatin kaslarda bulunur ve enerji üretmelerine yardımcı olur. Aşırı egzersiz, kas parçalanmasını artırarak kreatinin seviyelerini artırabilir.
Bazı ilaçlar
Trimetoprim ve simetidin gibi H2 engelleyici gibi antibiyotikler, ölçülen serum kreatinin seviyelerinde geçici bir artışa neden olabilir.
Düşük seviyelerin nedenleri
Kreatinin seviyeleri aşağıdaki nedenlerden dolayı normalden daha düşük olabilir:
Düşük kas kütlesi
Kasın parçalanması kreatinin ürettiğinden, düşük kas kütlesi düşük kreatinin seviyelerine neden olabilir.
Kas kütlesi yaşla birlikte azaldıkça yaşlı insanlar daha fazla risk altındadır. Kötü beslenme de düşük kas kütlesi ve düşük kreatinin seviyelerine neden olabilir.
Myastenia gravis veya kas distrofisi gibi kronik durumlar düşük kreatinin seviyelerine neden olabilir.
Hamilelik
Hamilelik, böbreğe kan akışında artışa neden olur ve idrar üretiminin artmasına ve kreatinin daha hızlı ortadan kaldırılmasına neden olur ve daha düşük seviyelere yol açar.
Aşırı kilo kaybı
Kilo kaybı, düşük kreatinin seviyelerine yol açan kas kütlesinin azalmasına neden olabilir.
Sonuç
Sağlıklı beslenme ve fiziksel faaliyet, kan kreatinin seviyelerini düzenlemede önemli bir rol oynamaktadır. Protein tüketimini yaş ve faaliyet seviyesi için önerilen aralıkta tutmak tavsiye edilir.
Özellikle kandaki kreatinin seviyesi yükilişkie, tedavi seçenekleri hakkında bir doktorla konuşun. Yüksek düzeyde devam ederse, insanların bir böbrek uzmanı görmesi gerekebilir. Artan kreatinin düzeylerinin erken tedavisi, daha önemli böbrek hastalığını önlemek için gereklidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.