HbA1c: Kronik bir hastalık olan diyabetin klinik takip en tedavisinde yer alan testlerin en önemlilerindendiir.
Son 3 aylık süreçte kan glukoz ve şeker düzeyi hakkında klinisyene önemli bilgiler verir.
Kan proteini olan hemoglobinin kan şekeri oranıyla orantılı olarak şekerle birleşmesi sonucu oluşur. Doğal olarak eğer kan şekeri yüksek seyrederse HbA1c de yüksek olur.
HbA1c: Kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli tahlillerden birisidir. Son yıllarda önemi ve halk arasında da bilinirliği artmıştır.Geriye dönük olarak son 3 aylık dönemdeki kan şekeri düzenini gösterir. Kan proteini olan hemoglobinin kan şekeri oranıyla orantılı olarak şekerle birleşmesi sonucu oluşur. Doğal olarak eğer kan şekeri yüksek seyrederse HbA1c de yüksek olur.
Kırmızı kan hücrelerinde glikozun bağlı olduğu hemoglobin yüzdesini gösteren bir ölçü birimidir. Hemoglobin eritrosit dediğimiz kırmızı kan hücrelerinde oksijeni bağlar ve taşınmasını sağlar. Kısaca HbA1c son 2-3 ay içindeki ortalama kan glikozu düzeyini verir. HbA1c tahlili doktorunuzca öngörülen periyodik aralıklarla ortalama ( 3-4 ayda bir) takip edilirse, vücudunuzun glisemik kontrolünüzün yıl boyunca nasıl olduğu konusunda bilgi verecektir.
Normal değer % 4-5,7arasındadır. % 5,7 ’dan küçük değerler kan şekeri düzeninin iyi seyrettiğini gösterir .Endokrinoloji uzmanları artık 5,7 ve üstü değerleri de izlemeye almaktadır. 6.5 ve üstü değerler ise ,diabet kabul edilip diabet açısından ileri tetkiklerle desteklenmelidir.Bu hastaların Dahiliye veya tercihen Endokrin Uzmanı doktorlar tarafından kontrol altında tutulması gerekmektedir.
HbA1c tahlili insülin kullanan diyabetlilerde yılda en az 4 kez, insülin kullanmayan diyabetlilerde ise yılda en az 2 kez bakılmalıdır.
HbA1c düzeyinin çok düşük olduğu durumlarda olabilmektedir bu kişilerde ortalama kan glikoz düzeyi çok düşük olduğundan hipoglisemi (kan şekerinin düşüklüğü) riski artacaktır. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda beyin halen gelişimini sürdürdüğünden, düşük kan glikozu ile birlikte yineleyen ciddi hipoglisemi ve konvülsiyonlar(havaleler) beyne zarar verebilir. Okul öncesi çocuklarda ciddi hipoglisemiden kaçınmak öncelikli hedef olmalı ve bu durumlarda HbA1c tahlilinin önemi artmaktadır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|