Kürtaj Sonrası Gebelik Nezaman Oluşur?
Kürtaj; gebelik gibi gelişen ancak bazen gebelik olmayan durumlarda veya gebelik oluşmasına rağmen bebeğin istenilen genetik yapıda olmaması durumunda yapılan tıbbi bir müdahaledir.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj; 10 haftanın altındaki gebeliklerin, ebeveynin isteğiyle veya zorunluluk halinde sonlandırılmasıdır.
Bu işlem yapıldıktan sonra; 3 hafta içinde yumurtalıklar eski haline gelir. 3 hafta sonra yaşanan cinsel birliktelikte yeniden gebe kalabilirsiniz. Ancak kürtajın sebebine, rahimin durumuna, gebeliğin boyutuna göre bu süre değişebilir. Size en doğru süreyi kadın doğum doktorunuz verecektir. Gebelik istemiyorsanız prezervatif kullanmanız tercihen uygundur. Yeniden gebelik istiyorsanız, uygun zaman için doktorunuza danışmalısınız.
Kürtaj Neden Yapılır?
Kürtaj; gebelik gibi gelişen ancak bazen gebelik olmayan durumlarda veya gebelik oluşmasına rağmen bebeğin istenilen genetik yapıda olmaması durumunda yapılan tıbbi bir müdahaledir.
Gebelik gibi gelişen ama gebelik olmayan durum nedir? Bazen yumurta gelişir ve sperm ile döllenmeyi bekler. Ancak bu birliktelik her zaman doğru şekilde ilerlemez. Bazen yumurta ve sperm birleşmesine rağmen, ikisinden birinde olan kromozom eksikliği sebebiyle genetik kaynaşma görülmez. Bu durumda vücut, gebelik oldu gibi algılar çünkü sistematikte olması gereken durum olmuş ve yumurta spermle bir araya gelmiştir. Ancak vücut bunun kalitesini tartamadığı için hali hazırda gebelik varmış gibi davranır. Gebelik var gibi endometriyum kalınlaşması, Beta hcg hormonu sentezi, hatta bulantı kusma gibi fiziksel etkileri dahi gösterir. Ancak ultrasonla rahim kontrolü yapıldığında gebelik kesesi oluşmadığı veya kese oluşsa da içinde bebek bulunmadığı yani boş gebelik olduğu anlaşılabilir. İşte bu sebeplerle kürtaj yapılabilir ve vücuda gebeliğin oluşmadığı mesajı verildikten sonra vücut bir süre sonra normal hormon akışına döner.
Bebeğin istenilen genetik özellikte olmaması nedir? Bazen yumurta ve sperm birleşir ve gerçekten bir bebek oluşur. Ancak bu bebekte genetik bir hastalık keşfedilebilir. Özellikle gebeliğin ilk bir ayından sonra yapılacak olan tahliller, bebeğin down sendromu da dahil pek çok hastalığı taşıdığını keşfedebilir. Bu durumda bebek böyle bir bebeği istemeyebilir ve yasal olarak kürtaj yaptırmak isteyebilir.
Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?
Kürtaj işleminde rahimde gebelik adına kalınlaşan endometriyum tabakası ve içinde var olan kese, kazınmak yoluyla manuel olarak dışarı çıkarılır. Hastada bir süre kanama görülmesi olası durumdur. Rahim kısa sürede toparlanıp normal adet düzenine dönecektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|