Brakiterapi : Radyoterap​ide Minimum Zarar Maksimum Fayda

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 18:00 •
Özellikle prostat, baş-boyun, yemek borusu, bronş, rahim, rahim ağzı ve meme kanserlerinde uygulanan brakiterapi; çevre dokulara en az zararla, tümörlü bölgede yüksek doz toplanmasına neden olarak uygulanan tedavinin etkinliğini sağlıyor
Brakiterapi : Radyoterap​ide Minimum Zarar Maksimum Fayda

Özellikle prostat, baş-boyun, yemek borusu, bronş, rahim, rahim ağzı ve meme kanserlerinde uygulanan brakiterapi; çevre dokulara en az zararla, tümörlü bölgede yüksek doz toplanmasına neden olarak uygulanan tedavinin etkinliğini sağlıyor.
Neolife Tıp Merkezi’nde uygulanan brakiterapi tedavisi hakkında Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu; tümöre yeterli dozu verebilmek amacıyla kullanılan brakiterapide, radyoaktif kaynağı direkt tümör içine ya da çok yakınına yerleştirerek tedavi için yetersiz doz problemini ortadan kaldırdıklarını belirtiyor.
Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu bu yöntemin diğer radyoterapi uygulamalarından farkını şöyle belirtiyor. “Standart radyoterapi uygulamalarında; tümöre verilecek dozun miktarı, ışının geçtiği sağlam dokunun tolerans dozu ile sınırlı kalıyor. Bu tolerans doz miktarı, zaman zaman tümörü ortadan kaldırıcı dozdan daha düşük olduğu için yeterli dozlara çıkılması imkansız hale geliyor. Bu durumda tümöre yeterli dozu verebilmek amacıyla Brakiterapi uyguluyoruz. Radyoaktif kaynağı direkt tümör içine ya da çok yakınına yerleştirerek tedavi için yetersiz doz problemini ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca, organa geçici ya da kalıcı olarak yerleştirilebilen bu radyoaktif kaynaklar sayesinde tümörlü bölgeye maksimum doz uygulanırken, tümör etrafındaki sağlıklı dokuların maruz kaldığı doz çok düşük oluyor. Böylelikle sağlam dokuyu da korumuş oluyoruz. ”
Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu, kanserin birçok türünde tedavi amaçlı uygulanan brakiterapi hakkında şunları ekliyor. “Brakiterapinin uygulanabilmesi için tümörün orta büyüklükte, ulaşılabilir ve sınırlı olması gerekiyor. Brakiterapi uygulamaları doku içine veya vücut boşlukları içine yerleştirilen özel olarak üretilmiş aplikatörler (ışınlamayı yapan radyoaktif kaynakların yerleştirildiği özel aletler), plastik tüpler kullanılarak kendine özgü yöntemlerle uygulanıyor. Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu, “Doku içinde anestezi, vücut boşluklarında ise genellikle sedasyon uygulanıyor.” diyerek şöyle devam ediyor: “Tedavi sırasında hasta acı duymuyor sadece hafif bir titreşim hissediyor. Yüksek doz hızlı brakiterapi uygulamalarında tedavi genellikle verilecek doza bağlı olarak 1-20 dakika, hastanın tedavi şartlarında aplikasyonu ile BT veya MR çekilmesi ve planlanması ise 30-60 dakika sürüyor.
Uygulama, hastanın günlük yaşamını etkilemiyor. Özellikle jinekolojik kanserlerde tek başına veya radyoterapiye ek olarak uygulanması en yaygın kullanım şekli. Bu sayede uzun dönem yerel tümör kontrolünü sağlamak mümkün olabiliyor.” 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?