LH Testi Hangi Nedenle Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/09/08 18:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/21 12:20 •

LH testi hastada hipofiz bezinin analizi için,  kısırlık, cinsel bezlerin yetmezliği, ergenlik sorunları, hipofiz tümörü, düzensiz adet kanaması, yumurtalık ve testislerin hastalıkları, erken yada geç ergenliğin teşhisinde yapılır.

LH Testi Hangi Nedenle Yapılır?

LH test hem erkeklerde hem de kadınlarda kandan alınan numuneyle yapılan bir hormon tahlilidir.

Hastada hipofiz bezinin analizi; kısırlık, cinsel bezlerin yetmezliği, ergenlik sorunları, hipofiz tümörü, düzensiz adet kanaması, yumurtalık ve testislerin hastalıkları, erken yada geç ergenliğin teşhisinde doktorlarca istenir. Geç ergenlik, sperm sayısı düşüklüğü ve yumurtalık fonksiyon bozukluklarında kanda LH miktarı azalabilir.

Hormon Nedir? Ne İşe Yarar?

Hormonlar, vücudun sistematik çalışmasını sağlayan, iç salgılardır. Bu salgıların üretim yeri hipofiz bezidir. Her bir hormonun kullanım amacı farklıdır. Bazıları büyümeyi, üremeyi, gelişimi desteklerken; bazıları da metabolizmayı, aktiviteyi dengeler. Haliyle her hormonun görevi farklıdır ve birbirleri yerine kullanılamazlar. Ancak şurası nettir ki; kişinin sağlıklı ve verimli olabilmesi için her bir hormondan istenilen düzeyde taşıması gerekir. Ayrıca her hormonun eksikliğinde fonksiyon bozukluğu olduğu gibi, fazlalığı da hastalık sebebidir ve istenmeyen bir durumdur. 

LH hormonu, cinsel düzenleyicidir. Kişinin cinsellikle ilgili vücut hücrelerini ve fonksiyonlarını düzenler. Bu sebeple eksikliğinde. cinsel bozukluklar meydana gelir. 

Hormon Hastalıklarında Tedavi Nasıl Olur?

Hormon hastalıklarının meydana gelmesinde iki sebep vardır. Ya hormonun üretilmesini sağlayan organ (hipofiz bezi) fonksiyonu bozukluğu vardır. Yada o hormonu kanda tanıyıp organa taşıması gereken reseptör hücreler bozuktur. 

Bu sebebi anlamanın yolu ise, yapılacak kan tahlilidir. Kan tahlilinde eğer vücutta o hormon yoksa, o zaman üreten organda bir hata vardır. Ama eğer kanda o hormon olmasına rağmen, etkileri vücutta görülmüyorsa, bu durumda reseptörlerde hata vardır. 

Sorunun kaynağı tespit edildiğinde ise, artık tedavi bunu iyileştirmeye yönelik olacaktır. Eğer organ ilaçlarla uyarılıp hormon üretmesi sağlanamıyorsa, takviye ilaçlarla hormon suni olarak kana verilir. Yada reseptörde sorun varsa, o organı dışarıdan uyaran ilaçlar kullanılır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?