PPD Testi (Tüberküloz Testi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/11/17 18:34 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/29 03:08 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
PPD testi tüberküloz araştırılması için tarama testine verilen isimdir. PPD testi İngilizce kelimelerin ''Pürified Protein Derivative'' baş harflerinden adını almıştır.Türkçe karşılığı ise Saflaştırılmış Protein Türevi olarak çevrilebilir.PPD testinin nasıl yapıldığı, nasıl değerlendirilip yorumlandığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
PPD Testi (Tüberküloz Testi) Nedir?

PPD(Tüberküloz) Testi Nedir?

PPD testi tüberküloz tarama testine verilen isimdir. Testin işleyişi tüberküloz mikrobuyla vücudun bağışıklık elemanlarının birbiriyle olan etkileşimine dayanır.
Vücutta bir etkileşim olursa test pozitif çıkar yani mikrobun vücutta var olduğu anlaşılır.
Tüberküloz mikrobu insan vücuduna girip senelerce belirti göstermeden inaktif bir şekilde bekleyebilir. İnsanın bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla da ateş,terleme, kilo kaybı gibi hastalık belirtileriyle kendini gösterir.
PPD testi ile tüberküloz mikrobunun bu şekilde kişide herhangi bir değişikliğe neden olmadan ya da belirti göstermediği halde vücut içinde olup olmadığını araştırılır.
Genellikle verem savaş dispanserlerinde yapılan bir testtir.

PPD (Tüberküloz) Testi Nasıl Yapılır?

Test sol kolun üst kısmında deri içine 0.1 ml doz tüberkülin enjekte edilerek başlar. Enjeksiyonun uygulanacağı bölge öncesinde alkol gibi temizleyicilerle silinmez.
Test yapıldıktan sonra 6-10 mm’lik bir kabarcık oluşması beklenir.

PPD(Tüberküloz)Testi Nasıl Yorumlanır?

Kola tüberkilin enjeksiyonundan sonraki 48-72 saat (2 ile 3 gün arası) içinde kabarcıktaki sertliğin büyüklüğüne bakılarak test değerlendirilir. Diğer kızarıklıkların ya da döküntülerin büyüklüğü önemli değildir sadece sertliğin çapı değerlendirmede kullanılır. Aşı yapılmış kişilerde sertliğin çapı 15mm’den büyükse, aşı yapılmamış kişilerde 10 mm’den büyükse, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde 5 mm’den büyükse testin sonucu pozitiftir.
Tüberküloz mikrobuyla herhangi bir temas gerçekleşmiş demektir. Sonuç negatifse hastalığa ya da mikroba rastlanmamış kabul edilir.
Testin tüberküloz hastasıyla temas etmiş kişilere, sağlık sektörü çalışanlarına ve bağışıklık sistemi zayıf kişilere uygulanması tavsiye edilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?