Boğaz Kültürü Tahlili Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/09/08 16:51 • Güncelleme Tarihi : 2020/01/28 03:15 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Boğaz kültürü Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir tahlildir. Boğaz kültürü tahlili ile boğazda ve bademciklerde enfeksiyon etkeni olan A Grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisi varlığı araştırılır. Boğaz kültürü için boğazdan sürüntü örneğinin alınmasından sonra en az 18-24 saatlik bir inkübasyonu takiben Beta hemoliz yapan Streptokok bakterisi üremesi varlığı araştırılır.
Boğaz kültürü tahlili yapılmasının en önemli faydası ise, tedavide antibiyotik gerektiren boğaz enfeksiyonlarının tanısının koyulmasını sağlayarak gereksiz yere antibiyotik kullanımının önüne geçilmesidir.
Boğaz Kültürü Tahlili Nedir?

Boğaz Kültürü Nedir?

Küçük çocuğu olanlar sıkça boğaz kültürü tahlilinden bahseder ve bu tahlil hakkında bilgi sahibi olmak ister.  Boğaz kültürü tahlili ile boğazda enfeksiyon etkeni olan A Grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisi varlığı araştırılır. Özellikle yuva, kreş veya ilkokula giden çocuklar sıkça boğaz enfeksiyonuna yakalanır.Anne ve babalar kimi zaman doktorların istemiyle kimi zaman da kendi veya çocuklarının bulundukları kreş veya yuvaların isteğiyle boğaz kültürü tahlili yaptırırlar. 

Boğaz Kültürü Nedir

Boğaz kültürü, bademcikler ve yutaktaki bakterileri belirlemeye yönelik bir tahlildir. Hem kolay yapılır ve fiyatının da uygun olması nedeniyle lMikrobiyoloji boratuvarlarlarında da sıkça yaptırılır. 

Boğazda normal boğaz flora adı verilen bazı bakteriler bulunur. Hastalık meydana geldiğinde bu normal flora bakterilerinin yanında hastalık yapıcı A Grubu Beta Hemolitik Streptokok adı verilen bakteriler de bulunur. 

Boğaz kültürü halk arasında ‘Beta Mikrobu’ olarak da bilinen 'A grubu beta hemolitik streptokok' bakterisini belirlemeye yönelik bir tahlildir.

Bu bakteri bazen kalp, eklem, böbrek hastalıklarına neden olabilir. Bademcik ve boğaz enfeksiyonları bir çok hastada bakterilere bağlı olmayıp virüsler nedeniyle de gelişebilir. Bu virüsler ise boğaz kültüründe tespit edilemez. 

Boğaz kültürü hekimlere hastalardaki enfeksiyonun kaynağının bakteriyel mi yoksa viral mi olduğu hakkında bilgi vermektedir. Boğaz kültürü doktorlarca uygun istendiğinde,ve kültür sonucunda hastalık yapıcı bakteri üremediğinde çoğu zaman çocuklarımızın gereksiz yere antibiyotik almasını hatta boş yere iğne olmasını önleyen faydalı ve ekonomik bir tahlildir.

Boğaz Kültürü Nasıl Alınır? Boğaz Kültürü Alma Yöntemleri?

Boğaz kültürü deneyimli sağlık personeli tarafından alınabilir.Bu kişi bir hemşire, doktor veya laboratuvar teknisyeni olabilir.Boğaz kültürü ucuna pamuk sarılmış olan steril bir çubukla alınır. Hasyaya ağzını olabildiğince açması söylenir.Bu süreç bebek ve küçük çocuklarda biraz daha zordur. Küçük yaştaki çocuklar ve bebekler korktuklarından ağızlarını kolayca açmayabilir. Bu durumda sağlık personelinin sabırla bekleyerek uygun şekilde boğaz kültürü örneğini alması gerekmektedir.
Boğaz kültürünün alındığı pamuklu çubuk (eküvyon) çubuk bademcikler ve yutak üzerine sürülerek o bölgeden örnekler alınır. Alınan bu örnekler laboratuvar ortamında uygun besi yerlerinde değerlendirilerek hangi bakterinin üretildiğine bakılır. Boğaz kültürünün en uygun şekilde değerlendirilmesi için koyun kanlı besiyeri kullanılmalıdır.

İnsan kanlı besiyeri kullanımında sonuçların değerlendirilmesinde yanılgılar olabilmektedir.Bu nedenle boğaz kültürü tahlillerinin değerlendirilmesinde insan kanlı besiyerleri tercih edilmemelidir.

Boğaz Kültür Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

En az 18 saatlik kimi zaman 24 ile 36 saati bulan bir inkübasyon periyodundan sonra koyun kanlı besiyerine ekilmiş boğaz kültürü örneği etüvden çıkarılarak mikrobiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Boğaz kültüründe Beta Hemolitik Streptokok ürediğinde bu üremenin A grubu olup olmadığını anlamak için de Basitrasin testi ve/veya Streptokok Latex testi yapılır.Bu tahlillerden sonra üreyen bakterinin hastalandırıcı özellik bulunan A grubu Streptokok olduğu ayırt edilir.

Boğaz kültüründe üreme olduğunda A Grubu Beta Hemolitik Streptokok ürediği rapor edilir.Bu durumda doktor tedaviya başlayacaktır.

Bazı laboratuvarlar üremenin yoğunluğunu +, ++, +++, ++++ gibi 4 derece ile belirtir.

Raporda ++++ ( 4 pozitif ) üreme en yüksek sayıda Beta Hemolitik bakteri olduğunu belirtir.

+ (1 pozitif) üreme ise az sayıda Beta Hemolitik bakteri olduğunu gösteriri.Ancak her durumda pozitif üreme hastalık belirtisidir.

Beta Hemolitik Streptokok üremesi olmadığında ise hastalık yoktur.Sonuç normal boğaz florası (NBF) olarak raporlandırılır.


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

iyi günler bişi sorcaktım gecen boğaz kültürü yaptırdım sonuçta boğazda flağızdan bakterı üredi yardımcı olursanız sevinitim


Cevap:

Normal sonuç.Normalde olması gereken bakteriler üremiş.

******* ******* :

Sen sanki çok şey biliyorsun hıhhhh

******* ******* :

hiç birşey bilmiyorsunuz

?